ANNONS

Storytel köper Kontentan Förlag – lyssna till en fackbok på 40 minuter

Storytel köper Kontentan Förlag AB som specialiserat sig på att sammanfatta det viktigaste i fackböcker på 8 sidor eller 40 minuter. Något som kan locka fler företag att erbjuda Storytel till sina anställda.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

”Den 1 februari ingår Storytelkoncernen avtal om och slutför förvärv av 100% av aktierna i Kontentan Förlag AB. Förvärvet görs genom Storytels dotterbolag Storyside AB. Köpet är ett led i Storytels satsning på lättillgänglig facklitteratur i det kortare formatet.”, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen, men den understiger Kontentans omsättning 2016 (som var cirka 8 miljoner kronor) och betalas med kontanta medel. Kontentan Förlag AB har sett omsättningen sjunka de senaste två åren, 2014 var omsättningen 14 miljoner kronor och 2015 blev det 8,2 miljoner kronor och en förlust på 230 tkr.

ANNONS

– För många kan en managementbok kännas väl lång att läsa. Där fyller Kontentans innehåll en viktig funktion, där man får de viktigaste budskapen sammanfattade som en ljudbok på 40 minuter. Det är dessutom en ljudbokskategori som idag saknas på svenska, säger Jonas Tellander, VD för Storytel.

Thure Eneroth som är grundare och VD på Kontentan Förlag AB, är nöjd med uppköpet:

– Det känns helt rätt att ta Kontentan vidare till nästa nivå och tillgängliggöra kunskapen för en bredare målgrupp, säger han.

ANNONS

– Vårt koncept är ju att skanna marknaden efter de bästa fackböckerna inom företagsledning, organisationsutveckling, marknadsföring och personlig utveckling. Sedan sammanfattar vi dem på åtta sidor. Det gör att du kan ta till dig den kunskap du behöver snabbt och lätt, vilket passar bra vid just lyssnandet av fackböcker.

Köpet av Kontentan kan öppna företagsmarknaden

Kontentan Förlag AB startades av Thure Eneroth 1994 och har sedan dess byggt upp en katalog med 440 förkortade managementböcker. 2016 omsatte Kontentan cirka 8 mkr med ett nära nollresultat. Under året kommer Kontentans ljudböcker och e-böcker börja göras tillgängliga för Storytels kunder.

Idag erbjuder Kontentan ett årsabonnemang med 20 nya tryckta tidningar med en sammanfattad bok i varje för 3995 kr + moms vilket inkluderat tillgång till ett digitalt arkiv med tidigare nummer. Dessutom en digital variant som varit en tusenlapp dyrare men då även gett tillgång till ljudfiler och exklusiva föredrag. De har med andra ord påbörjat digitaliseringen av förlaget och dess produkter – men som för alla andra är då utmaningen att bygga en tillräckligt stor kundbas. Så vad händer med arkivet och prenumeranterna nu?

– Det kommer att leva vidare parallellt tills vidare, men vi kan inte i nuläget säga exakt hur länge, säger Jonas Tellander, VD Storytel.

En annan intressant fråga, inte minst med tanke på Storytel Originals och det exklusiva avtal Storytel skrev runt Harry Potter som ljudböcker på svenska, är förstås om Kontentans ljud- och eböcker kommer att bli exklusiva för Storytel eller om Storyside kommer att sälja dem även som download och till konkurrerande streamingtjänster?

– Det är lite för tidigt att svara på den frågan. Just nu har vi har fullt fokus på produktionsledet. Hela Kontentans innehåll behöver omvandlas till e-böcker för en digital utgivning och det är ett ganska omfattande arbete, säger Jonas Tellander.

Så vad innebär den här affären? Ja, en sak som det skulle kunna öppna för är att skapa ett erbjudande riktat mot företag som då kan motivera ett abonnemang till sina anställda på Storytel. Om den anställde får tillgång till dels hundratals sammanfattningar av de bästa fackböckerna, dels tillgång till hundratals (tusentals?) fackböcker i fullängd på svenska och engelska så är den privata förmånen av att kunna konsumera deckare och romance försumbar.

Inte minst Sveriges 800 000 enmansföretag kan tänkas vara en intressant grupp att vända sig till. Här kan Kontentans erfarenhet av att sälja till företag sedan mer än 20 år tillbaka vara användbar.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL