Kidsread i samarbete med Akelius om lättlästa klassiker

Akelius har satsat 100 miljoner kronor på gratis språkkurser till flyktingar/nyanlända. Nu lanserar barnboksappen Kidsread ett samarbete där Akelius extra lättlästa klassiker blir tillgängliga i appen – och intäkterna går till språkprojektet.

– Akelius bokintäkter från Kidsread går till gratis språkkurser för flyktingar. Läsfrämjande initiativ som underlättar integration och motverkar utanförskap ligger Kidsread varmt om hjärtat, säger Kåre Halldén på KidsRead.

Barnboks-appen Kidsread kommer nu att erbjuda extra lättlästa klassiker. Titlar som Nisse Holgersson, Tom Sawyer och Lille Prinsen ges ut av Akelius Språkkurs. Klassikerna är omarbetade till extra lättläst av Akelius Språkkurs, som erbjuder gratis språkkurser till flyktingar/nyanlända (här ingår även böckerna). Roger Akelius satsar 100 miljoner kronor på detta initiativ i Sverige och Tyskland.

– Min åttaåring är helt fascinerad av Anne Franks dagbok, berättar Kåre Halldén, grundare av Kidsread. Akelius extra lättlästa klassiker är perfekt språkligt anpassade för barn i de yngre skolåldrarna.

Kidsread satsar på att ge barn 0 till 12 år tillgång till obegränsad läsning på surfplattan för 49 kronor i månaden. Ett fyrtiotal barnboksförlag levererar titlar för digital läsning i tjänsten. Samarbetet med Akelius Språkkurs skiljer dock ut sig på en punkt – förlagets intäkter kommer att gå till språkkurser åt fler.

– Det här samarbetet ligger helt i linje med de långsiktiga ambitioner vi har med Kidsread, att erbjuda läsning för alla barn i Sverige, oavsett bakgrund. Till exempel publicerar vi Sveriges bästa digitala utbud med barnböcker på farsi under februari månad, säger Kåre Halldén.

Kidsread lanserades i april 2016. Kåre Halldén vill inte gå ut med några siffror på hur många abonnenter de har ännu.

– Men det vi kan se är att av de som startat ett två veckors prova-på-konto hos Kidsread väljer 18% att bli betalande kunder, säger Kåre.

De lättlästa klassikerna finns även i tryckt utgåva hos nätbokhandlarna.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.