ANNONS

Johanna Svanborg har besökt fler återförsäljare än de flesta författare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

2016 slår egenutgivaren i Sverige fortfarande underifrån i bokbranschen. Det blir lätt att förfasa sig en smula över den rigida hierarkin. Eller så gör man som egenutgivare Johanna Svanborg från Klintehamn på Gotland: Man tar bilen runt hemtrakterna och finner en häpnadsväckande mängd återförsäljare och låter sedan ringarna på vattnet sprida sig över världen.

Johanna Svanborg, 43, debuterade med deckaren Skalets röda strimma i mars 2016. Idén till boken hade hon burit med sig sen 17års ålder men när livet tog sina vägar kom det att ta många år innan manuset var nerskrivet och redo att skickas till förlag. Åtta stycken fick ta emot vars ett exemplar, fem av dem återkom med ett negativt besked relativt snabbt. Men de tre sista – jättarna Piratförlaget, Norstedts och Bonniers – dröjde och Johanna väntade otåligt.

– Jag förstod inte då att ju längre tid det tar, desto längre har man gått i urvalsprocessen, skrattar hon.

Nära ett halvår efter att förlagen fått boken kom svaren. Hon hade stått på mållinjen hos samtliga förlag – att det drog ut på tiden hade att göra med boken kommit så långt som till manusmöten hos alla tre. Men till sist tackade ändå samtliga nej.

– Då var steget till att starta mitt eget förlag, Svanborgs, kort, säger Johanna.

Johannas röst sprudlar av entusiasm och handlingskraft, något som genomsyrat marknadsföringsprocessen av Skalets röda strimma.

– Tror jag inte på mig själv kommer ingen annan heller att göra det, säger hon. Man klarar väldigt mycket.

En vecka efter midsommar satte sig Johanna i bilen och åkte Gotland runt. Hon besökte varenda ställe hon åkte förbi – restauranger, butiker, presentbodar, campingar, Gotlandsfärjan – och frågade om de ville sälja hennes bok.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– Jag vill se alla – alla ska få chansen att vara med, säger Johanna. Det är också bra ur säljsynpunkt om boken finns på många ställen för det skapar en igenkänningeffekt hos läsarna.

Av 78 ställen tackade 76 stycken ja till att vara med. En del köpte in den, på andra ställen fick Johanna själv sälja den. Men oavsett tog den slut nästan överallt.

– Många har haft den strategiskt placerad i kassadisken. Och många affärsinnehavare läste den själva och kunde sedan berätta om den för kunderna, säger Johanna.

Funkar det på Gotland borde samma sak vara genomförbar i större skala. När ön var avbetad fortsatte Johanna leta återförsäljare i resten av Sverige och det positiva gensvaret hon fått har ingen hejd – risktäckande matvarukedjan Maxi kommer att sälja boken på flera platser. Nästföljande ring på vattnet är att boken översätts till tyska och engelska för en utlandslansering samtidigt som förhandlingar pågår med två svenska förlag som båda vill ge ut boken som ljudbok. Och varför skulle det ta slut där?

– Jag har fått förfrågningar från Taiwan, ler Johanna. Det innebär att boken översätts till mandarin. Och de är ju några miljoner potentiella läsare där borta….

Johanna var även en av deltagarna vid Sundsvalls Deckarfestival men hennes närvaro var inte självklar från början.

– Jag ringde och frågade “Får jag komma?” och fick till svar att festivalen bara är för större författare, säger Johanna glatt. Men jag kontrade och sa “Men du kan ju inte säga nej förrän du läst boken.”

Johanna skickade upp ett exemplar som lästes av arrangörerna. Sedan fick hon ett telefonsamtal:

– “Du är välkommen” sa de, berättar Johanna och fortsätter: Man har mycket inuti i sig som man kan plocka fram och använda. Man ska bara komma ihåg att göra det med en god trut och ett gott hjärta.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL