ANNONS

Bonniers Anki Ahrnell på Futurebooks: Prioritera bland alla nya möjligheter

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bonniers digitalchef Anki Ahrnell var en av talarna på Futurebooks i London nyligen. Hon menade att bokbranschen just nu är full av möjligheter och det svåraste är att prioritera bland dessa.

– Vi behöver välja och vi måste experimentera och ge oss in i processen av affärsutveckling. Testa, testa och testa. Det finns massor av möjligheter. Den gamla värden var så enkel, enkla produker och enkla affärsmodeller. Nu ger vi oss in i en värld som är fragmenterad – det finns tusentals produkter och tjänster – med så många möjligheter och så många intäktsmodeller, sa Anki Ahrnell på Futurebook-konferensen i London i fredags (2 december).

Arrangören, brittiska branschtidningen The Bookseller, skriver om hennes seminarium och berättar om BookBeats satsning i Sverige och att tjänsten är marknadsledande i Finland och nu satsar hårt på att växa i Storbritannien och Tyskland.

När Anki Ahrnell, vars titel på Bonniers är Chief Digital Officer, ska peka ut viktiga områden för bokbranschen att hålla ögonen på räknar hon upp Virtual Reality, Big Data, AI (artificiell intelligens – botar och ny forskning som kan förändra sök och skapa nya typer av verktyg för rekommendationer) samt internet of things.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Martin Johansson skriver barnböcker med feelgoodkänsla där allt kan hända

Semester och humor är de viktiga beståndsdelarna i barnboken Charlie och Tiger åker till Mallorca, skriven av Martin Johansson och illustrerad av Ted Johansson.

För några år sedan började en berättelse om katterna Charlies och Tigers äventyr att växa fram i huvudet på Martin Johansson. 

– Jag och mitt ex började skoja om hur det skulle vara om våra katter åkte på en egen resa. Klart de ska ner till Mallorca! Plötsligt hade jag en story. Den bygger egentligen på mina egna upplevelser från när jag reste med mina barn när de var yngre. Genom resor får man vara med om saker och skapa minnen, i familjen kan vi prata om våra resor än idag, berättar Martin. 

Det har blivit en del resor genom åren för Martin och hans familj, och nu använder Martin minnen och händelser från de egna resorna som grund till sina barnböcker. På Mallorca var han till exempel med sina tre barn när de var 8, 10 och 12 år gamla, och han har plockat in en del självupplevda upplevelser i den första berättelsen om Charlie och Tiger som tog form för några år sedan.

– Jag brukar ofta skoja om att jag hade en tvåa i svenska, säger Martin. Skämt åsido, jag har en otroligt livlig fantasi. Men det var ett ganska hårt jobb att skriva boken, det tog mig över ett år att bli klar. Det började med att jag pratade in berättelsen på min mobiltelefon.

Martin kontaktade illustratören Ted Johansson som har lång erfarenhet av bildberättande och bland annat tecknar för Bamse. 

– Jag berättade om min idé och vi började tillsammans skissa på karaktärerna. Vi gjorde den första boken tillsammans och han kommer att fortsätta illustrera de kommande delarna.

Charlie och Tiger åker till Mallorca släpptes i tryckt format år 2016, men ges den 15 juni 2021 ut som ljudbok och ebok av Lilla Hoi, ett imprint till Hoi förlag.

En uppföljare om när Charlie och Tiger åker till Afrika är redan klar och planeras att ges ut i slutet av 2021. Under sommaren kommer Martin att skriva på en tredje bok i serien som handlar om när katterna reser till Mars. 

(...) Läs hela artikeln »