ANNONS

Äntligen integreras bokhandel och nätbokhandel – vad gör övriga bokhandlare nu?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Dagens stora nyhet är förstås att Akademibokhandeln lanserar e-handel. Reaktionen från e-handelsbranschen: vad har ni väntat på?

Det är alltså ingen skräll att Akademibokhandeln skulle erbjuda e-handel. Det har alla väntat på ända sedan Bokus placerades i samma bolag. Istället har spekulationerna handlat om hur man skulle hantera de båda varumärkena – skulle man döpa om butikerna till Bokus eller byta namn på Bokus.com till Akademibokhandeln.se?


ANNONS


Svaret blir att de båda varumärkena tillåts leva vidare. Bokus kommer att sköta e-handeln även åt Akademibokhandeln.se bakom kulisserna. Beställningar från förlagen görs av Bokus. Däremot ska man införa ett system där det blir möjligt att returnera böcker som köpts på nätet i sin lokala butik.


ANNONS


Integrationsarbetet mellan Bokus och Akademibokhandeln har pågått ända sedan sammanslagningen av de båda i ett bolag. När den nya sajten lanserades i februari där det sedan en tid är möjligt att reservera böcker som finns i butiken så kändes det som om man inte nådde hela vägen fram. Men det var ett steg på vägen och idag meddelade alltså Akademibokhandeln att nu tar man nästa steg och lanserar en fullskalig e-handel på hemsidan.

Sortimentet i nätbutiken blir alltså detsamma som i Akademibokhandelns beställningssortiment – alltså i princip de miljontals titlar som Bokus idag erbjuder. Frågan är om och hur detta i förlängningen kommer att påverka de centrala inköpen? Det blir i alla fall mer uppenbart för Akademibokhandeln (även om de i viss mån haft informationen via Bokus) vilka titlar som efterfrågas av vilka kunder och var.

Det öppnar för möjligheter att jobba ännu mer med lokalt utbud – eller att centralstyra och krympa det ännu hårdare eftersom man ändå har ett beställningssortiment. Båda möjligheterna finns. Ett logiskt nästa steg är förstås att sätta ut terminaler i butikerna som kunderna kan söka böcker för att se om de finns i en hylla i just den butiken, eller en annan butik – eller välja att klicka och beställa hem böckerna.

Intressant blir också att se ifall Akademibokhandeln.se kommer att ta kunder från Bokus, Adlibris och CDON? Hur förskjuts maktkampen om den svenska nätbokhandeln med detta grepp? Tydligen ska priset vara detsamma i butik och på nätet och man kan då dra slutsatsen att Akademibokhandeln.se inte kommer att locka de priskänsliga. Å andra sidan – trots lägre priser tog CDON inte marknadsandelar utan valde istället att överlåta till Adlibris att sköta distribution och fakturering åt dem. För många köpare är bekvämlighet det viktigaste, man vill köpa en viss bok snabbt. Nätbokhandeln har dessutom höjt sina priser de senaste åren.

JB-gruppen och Ugglan tappar nu ytterligare mark mot Akademibokhandeln. Att bygga nätbokhandel och kundklubbar är något som kräver en viss storskalighet. Ett första logiskt steg vore förstås att slå samman dessa både frivilligkedjor under ett gemensamt varumärke. Jag tror inte att JB-Ugglan är det allra bästa valet, utan kanske snarare något i stil med Oberoende svenska bokhandlare. Eller varför inte OBS – Oberoende Bokhandlare i Sverige?

En möjlighet är förstås att dessa bokhandlare söker ett samarbete med den andra jätten – Adlibris. De sistnämnda har redan öppnat en egen butik och indikerat att det kan öppnas fler framöver. Adlibris ägare Bonniers sitter dessutom redan på en egen butikskedja – Pocketshop. Värt att tänka på i sammanhanget – Adlibris har redan erfarenhet av att driva nätbokhandel åt andra, exempelvis vissa förlag. De skulle förmodligen ganska snabbt och enkelt kunna skapa en white label-lösning för bokhandlare. JB-gruppen har i alla fall inga sådana planer i dagsläget.

För är det något som de små svenska bokhandlarna desperat behöver så är det att digitalisera kunskapen om sina kunder och att bygga upp rejäla kundregister. Det kostar både tid och pengar att göra var och en på sitt håll. En stor frivilligkedja som marknadsförs som Oberende bokhandlare skulle bli en spännande motpol till Akademibokhandeln.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mord på semesterorten i Anna-Maria Ekblads charterdeckare

Författaren Anna-Maria Ekblad hämtar stoff från sin egna år som reseledare och tar i sina mysdeckare med läsarna på händelserika charterveckor i böckernas värld.

Anna-Maria Ekblad har alltid gillat att utmana sig själv, vilket visat sig i flera äventyr som att bestiga Kilimanjaro och köra klassikern. Redan som ung vuxen tog äventyrslusten fart, och Anna-Maria gav sig iväg för att jobba som reseledare utomlands. I sex år arbetade hon på olika resmål, och efter hemkomsten till Sverige stannade hon kvar inom yrket – totalt blev det 25 år i branschen.

– Man får jättemycket frågor när man jobbar ute, om vad som händer, om hur gästerna är och så vidare. Det är ett fantastiskt sätt att uppleva andra länder och det är en behaglig tillvaro. Jag fick göra många spännande saker och jag har alltid gillat kultur och historia, så det var härligt att komma ut på äventyr och se platserna jag hade läst om, säger Anna-Maria.

Jobbet förde henne till många platser, men framförallt arbetade hon mycket i länder kring östra Medelhavet som Grekland, Turkiet och Egypten. Hennes allra första plats som reseledare var Kreta. Det är också på Kreta som hennes första roman Systrarna på Kreta utspelar sig.

– Boken var även den ett sätt att utmana mig själv för att se om jag verkligen kunde skriva, säger hon. Jag har alltid velat skriva och hittade på mycket berättelser när jag var liten. Jag var inte så bra på att stava eller läsa, vilket beror på en lättare form av dyslexi. Men jag hade bra minne för berättelser, och har skrivit till och från under hela livet.

En skrivkurs i Italien för några år sedan var den förlösande faktorn. Där fick Anna-Maria rådet att skriva om något som hon verkligen kan. Och hon kom att tänka på alla frågor hon fått om sina år som reseledare. Så varför inte skriva om den värld hon så väl känner till? 

(...) Läs hela artikeln »