Utställare spår fler besökare på Bokmässan än föregående år

Fredrik Backman var en av många stjärnförfattare som skapade köer när han signerade.

Årets bokmässa har startat och det generella intrycket är att fler människor än vanligt är här. Redan på torsdagen var det välbesökt i utställningsmontrarna.

I gångarna på Bokmässan i Göteborg myllrar det av människor och sorlet är högt. Framför en vägg tapetserad med affischer står Mats Jonsson på Galago förlag.

– Vi hade den bästa mässtorsdagen någonsin, säger han. Vi hade kö nästan hela dagen. För oss är det väldigt roligt att serier har blivit så populära. Det märks inte bara i antalet besökare utan avspeglas också i att serietecknare håller seminarier och föredrag här i större utsträckning nu än tidigare.

mässa4

Pocketförlagets nya VD Ebba Östberg instämmer med Mats Jonsson. Lutad mot ett stort bord fyllt av pocketböcker bekräftar hon att många passerade mellan hyllorna under torsdagen.

Mässan är en viktig beröringspunkt för förlagen att möta sina läsare. Här kan man skapa kontakt och överbrygga distansen som kan uppstå mellan bokproduktion och publiken.

– Det är en utmaning för oss på förlagen att träffa de som läser våra böcker, säger Ulrika Bergwall på Volante . Hos oss sysslar vi med populärvetenskaplig litteratur och det innebär många gånger att vi har läsare som är väldigt intresserade av ämnena.

mässa5

Årets tema är yttrandefrihet, något som spetsade till den heta debatten som ägde rum innan mässan med anledning av att högerextrema Nya Tider tillåts ställa ut. När nu evenemanget är igång är temat dock inget som Ebba Östberg eller Ulrika Bergwall märker så mycket av.

– Monterbesökarna tar inte upp det som en fråga heller, säger Ulrika Bergwall. Istället pratar man om våra böcker och talare.

mässa2

Ordfront magasin har en lysorange hörna i den Internationella avdelningen. I år lägger de fokus på en kampanj som stödjer fängslade Putinkritiker i Ryssland. Generalsekreterare Anna Wigerman är kritisk till Nya Tiders närvaro.

– Vi arbetar självklart för yttrandefrihet, säger hon. Men ibland kan den ha gränser, som när den kränker människor. Jag tycker det hade varit snyggt om mässledningen från början skulle vågat säga nej till att låta Nya Tider vara här.

Hos Svenska Kyrkan har man inte kännbart märkt av att det är fler besökare en vanligt eftersom man redan tidigare år ofta dragit fulla hus. Men när deras stora dragplåster Patti Smith deltog i ett seminarium tillsammans med KG Hammar under torsdagen var kön massiv.

– Det kom enormt mycket människor som ville lyssna till henne, berättar Lars Svedjenäs.

Hur kom det sig att ni valde Patti Smith som en av era talare?

– Jo, vår projektledare Michael Ringlander lyssnade till henne på Babel och det väckte idéen att bjuda hit henne, säger Lars Svedjenäs. Men Patti var inte intresserad. Under samtalet på Babel hade Patti Smith berättat att hon är fascinerad av Dag Hammarskiölds poesi – ett intresse som är gemensam nämnare med KG Hammar. Så Michael bad helt enkelt KG att skriva till Patti och fråga om hon ville komma. Och det ville hon – om hon fick samtala med Hammar själv.

mässa3

Utvecklingstrender i branschen ger avtryck inne på mässan, inte bara bland serietecknarna. För fantasyutställarna har det skapats en fantastikgränd som gör deras område mer öppet och lättillgängligt.

– Många titlar inom fantasy och science fiction är smala och det kräver ett stort engagemang från författarna, säger Frida Roslund på Mörkersdottir förlag. När vi har en öppnare yta att vara på kan flera olika förlag gå samman och stå bredvid varandra så att vi upplevs som större även om alla har sitt område. Det är viktigt att vara synlig och närvarande.

Och även här har antalet besökare varit märkbart högre än föregående år, strömmen var strid under torsdagen.

– Det känns verkligen jättebra, säger Frida Roslund. Det är grymt kul att vara här.

Foto: Sarah Perfekt

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

 

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.