Bibliotekens app Bibblix får bättre mobilstöd – ska få fler barn att läsa eböcker

I maj 2016 lanserades Bibblix – en app för surfplattan tänkt att stimulera läslust, inspiration och e-boksläsning hos barn i åldern 6 – 12 år. Efter ett växande intresse kommer den nu i en uppdaterad version för att vara kompatibel med mobiltelefoner.

– Appen är helt utformad efter barns behov, önskemål och användarbeteende. Både bokslukaren och den mindre läsvana kan söka utifrån intresseområde, hitta oväntade tips och läsa böcker direkt i surfplattan eller mobilen. Tanken är att barnen själva lätt ska hitta till läslust och läsning, berättar Caroline Karlsson som är bibliotikarie vid stadsbiblioteket i Stockholm, vilka också ligger bakom framtagandet av appen tillsammans med Malmö stadsbibliotek.

Böckerna i appen presenteras i olika format och är handplockade i samråd med barnbibliotikarier. Man har strävat efter att tipsen ska kännas lika mitt i prick som de skulle gjort som om barnet rådfrågat en bibliotikarie på riktigt. I och med att den nya utvecklingen av appen gör Bibblix än mer tillgängligt är förhoppningen att fler barn ska upptäcka och använda den. Bibblix har samma villkor för utlåningen som bibliotek.se. Biblioteket använder Elib som leveratör av e-böcker och därigenom får också förlagen ersättning för genomförda lån.

– Idag finns det 1951 böcker i appen, varav ca hälften är e-böcker. Antalet ökar hela tiden i och med ett fortsatt urvalsarbete, säger Caroline. Alla kan kostnadsfritt ladda ned appen och provläsa tre böcker. För vidare läsning behövs ett lånekort från folkbiblioteken i Stockholm, Malmö eller Katrineholm.

Många bibliotek i landet dras idag med dålig ekonomi och hot om nedläggning. Bibblix vill kunna locka fler besökare till de fysiska biblioteken även om den också ringar in dem som inte kommer dit.

– Vi hoppas att Bibblix ses som ett hjälpmedel och komplement till det fysiska biblioteket. Barn är bibliotekens mest prioriterade målgrupp och mycket görs för barnen i biblioteken. Men de digitala tjänsterna för barn släpar efter, berättar Caroline. Därför har vi utvecklat Bibblix, vars yttersta mål är att öka läsningen och att förenkla processen från inspiration till läsning. Med Bibblix vill vi också nå de som faktiskt inte besöker biblioteket eller lånar böcker, men som med god inspiration kan bli potentiella biblioteksanvändare.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL