ANNONS

De kan komma att köpa Norstedts

Norstedtshuset. Foto: Holger Ellgaard

Anrika bokförlaget Norstedts har varit till salu en längre tid, men nu närmar sig affären ett avslut. Boktugg listar potentiella köpare.

I förra veckan kom nyheten att försäljningen av Norstedts nu går in i en mer aktiv fas och man har fått in ett antal intressenter.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Det är en riktig process och den är i full sving, säger Eva Swartz Grimaldi, ordförande för Norstedts, till SvB.

Otto Sjöberg kom in som ny VD för Norstedts den 1 augusti 2014. Han har sedan dess städat genom att skära i kostnaderna men även gjort satsningar inom områden där framtiden kan förväntas ligga.

2011 gjorde Norstedts en vinst på 55 msek och omsatte 557 msek. Sedan dess har omsättningen sjunkit ner till 2014 års 400 msek. Åren 2012-2014 gick Norstedts back totalt 45,9 msek. Förklaringen: Under några år räddades förlaget av extraordinära intäkter från två framgångsrika trilogier: Millenium och Fifty Shades. Utan dem gick förlaget minus.

2015 finns inget bokslut registrerat men i februari meddelade Norstedts i ett pressmeddelande att man nu åter visade vinst:

ANNONS

Norstedts Förlagsgrupp (Norstedts och Rabén & Sjögren) har vänt från förlust på -32 miljoner kronor (2014) till en vinst på +37 Mkr (2015). Det är en resultatförbättring på nästan 70 miljoner kronor. Intäkterna för förlagsgruppen ökade med 10% till 435 Mkr (395 Mkr).

Förklaringen var delvis besparingsprogrammet som genomförts, men återigen var det enskilda titlar som bidrog till exceptionella intäkter: Millenium 4 av David Lagercrantz och Grey av E L James. Plus ”De underkända” (Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt) och Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj.

Men siffrorna förstärktes av att Norstedts sålde Ordbok till Nationalencyklopedin.

— Försäljningen till NE var en engångsintäkt som så klart spelar in, precis som de många fenomentitlar vi hade under året. Men hade vi inte gjort det stora arbetet med att sänka våra kostnader under 2014 hade vi aldrig sett de här siffrorna. Nu har vi en helt annan strukturell balans, sa Otto Sjöberg till DN i februari.

Så med detta i ryggen är det dags för KF att genomföra den sedan länge utlovade försäljningen av Norstedts. KF sålde i juni 2015 sina 65% i Akademibokhandeln till privatkapitalbolaget Accent Equity. Akademibokhandelns övriga storägare, Natur & Kultur och Killbergs bokhandel behåller sina delar i företaget. Enligt Akademibokhandelns hemsida ser ägarförhållandet idag ut så här:

Akademibokhandeln ägs av Accent Equity (71,7 %), Killbergs Bokhandel (11,1 %), Stiftelsen Natur & Kultur (11,1 %) samt av den egna ledningen och styrelsen.

ANNONS

Pressmeddelande i februari: Akademibokhandeln, med dotterbolaget Bokus, mer än fördubblar vinsten och redovisar ett rörelseresultat på cirka 74 miljoner kronor för 2015. Det motsvarar en resultatförbättring med över 40 mkr jämfört med 2014. Både Akademibokhandeln och Bokus ökade sin försäljning på en växande bokmarknad.

Så frågan är: vem är redo att köpa Norstedts förlagsgrupp – hela eller delar?

Vi utgår ifrån att Konkurrenseverket inte skulle godkänna Bonniers och att koncernen därför inte ens räknar på att lägga ett bud. Vilka alternativ finns då?

Riskkapitalbolag

Precis som Akademibokhandeln kan ett riskkapitalbolag lägga bud på Norstedts. Fortsätta det arbete som påbörjats och under ett par år göra bolaget riktigt redo att säljas vidare till en ännu större ägare – då troligen utländsk koncern. Alternativt börsnotera.

Utländska förlag och mediekoncerner

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Det är ingen hemlighet att det pågår en konsolidering bland förlagen, något som märkts framför allt i USA. Här i Sverige har det mer handlat om att de allra största förlagen köpt upp små uppstickare för att få med sig nyckelmedarbetare. Harper Collins finns redan i Sverige och skulle kunna komplettera sin verksamhet med två starka förlagsnamn till: Norstedts och Rabén & Sjögren.

Men det skulle också kunna vara andra av jättarna: Simon & Schuster, Macmillan, Penguin Random House eller Hachette.

Sen finns förstås nordiska grannar som Egmont. Har lite svenska böcker genom Egmont Kärnan, men är en del av Egmontkoncernen som omsätter 14,7 miljarder. Äger stora norska Cappelen Damm och Danmarks näst största bokförlag Lindhardt og Ringhof. Ägde tidigare Damm i Sverige som såldes till Forma som sedan såldes till Storytel.

Även om MTG tog ett steg bort från böcker när CDON lämnade över bokförsäljningen till Adlibris så kan man aldrig vara säker. Ser de en framtid för böcker kan eget innehåll vara en väg, det vet man av erfarenhet från Viasat.

Streamingföretagen

Storytel har hittills mest talat om expansion utomlands. Men med en notering på börsen är det inte omöjligt att finansiera ett köp av två fina förlag. Men en börsnotering innebär också locket på:

Aktietorgetnoterade Storytel kommenterar inte om man har ett eventuellt intresse för det klassiska bokförlaget.

”Det kan vi inte kommentera”, säger vd Jonas Tellander i en kortfattad kommentar till Finwire.

Tellander har dock i tidigare intervju pekat på att det verkliga värdet i köpet av Massolit (Forma) var att komma över B Wahlströms och alla barn- och ungdomsböcker. Det är lätt att se att Rabén & Sjögren sitter på en ännu starkare katalog.

Konkurrenterna Mofibo och Nextory kanske inte har musklerna att köpa ett bolag som omsätter 50-100 gånger så mycket. Å andra sidan var det just vad Massolit gjorde med Forma…

Andra svenska storförlag

Natur & Kultur har alltid pekats ut som en naturlig köpare till Norstedts. Stiftelsen Natur & Kultur har ett kapital på 929 msek och gjorde en vinst på 118 msek 2014. En tydlig satsning på kvalitet och långsiktighet. Tillsammans skulle en sådan förlagsgrupp bli en verklig motkraft till Bonniers, menar många. Men att köpa Norstedts är en större affär än att ta över Atlantis.

Piratförlaget som startades när Jan Guillou och Ann-Marie Skarp lämnade just Norstedts 1999 och slog sig ihop med Liza Marklund och Sigge Sigfridsson (som sedan sålt sin andel). Piratförlaget har alltid gjort vinst och ägarna har välfyllda bankkonton – men frågan är om de verkligen vill växa till en jätteförlagsgrupp? Tvärtom har förlagets framgångsfaktor varit just en liten effektiv organisation och färre titlar.

Andra svenska småförlag

Det går inte att jämföra köpet av förlusttyngda Forma från ICA som Massolit lyckades göra, det är i klass med att dra upp en kanin ur en hatt. Men likväl, det kan finnas offensiva småförlag som just nu räknar på möjligheten att göra om tricket, kanske med en finansiär vid sin sida.

En familj

Om vi utgår ifrån att prislappen på Norstedts blir ett par hundra miljoner är det inte alltför många svenska förlag som kan finansiera ett köp utan lån. Men det finns däremot familjer utanför branschen med stora förmögenheter som skulle kunna tänkas vara intresserade av att faktiskt äga ett anrikt bokförlag. Kamprad, Rausing, Persson, Ax:son Johnsson, Hult och ett dussin andra med tillgångar för miljarder. Finns intresse finns kapital.

Moggliden

Eller varför inte Moggliden AB? Efter 2015 års bokslut hade bolaget tillgångar på 343 msek och den summan kommer säkerligen att fyllas på med hundratals miljoner ytterligare de kommande åren. Inte hört talas om Moggliden? Det är bolaget som förvaltar arvet efter Stieg Larsson. På något sätt vore det väl logiskt att Norstedts största kassako blev den som tog över hela förlaget. Där kan man tala om att förvalta ett litterärt arv.

Försäljningen av Norstedts ska vara genomförd under 2016. Blir det någon på listan ovan som köper – eller någon helt annan? Vad tror du?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se