ANNONS

Nya forskningsrön gör att EU inför förbud mot eböcker

Man using a tablet and a laptop in his office

Efter larmrapporter från forskare har EU tagit ett beslut om att stoppa all läsning av eböcker inom unionen. Nyheten är ett dråpslag för Storytel och nystartade BookBeat eftersom även ljudböcker pekas ut av forskarna.

(Uppdaterat: Denna artikel är ett aprilskämt)
– Vi fick precis besked från EU-kommissionen om att inga eböcker får läsas efter första april så vi förbereder information till alla svenska nätbokhandlare, säger Inge Trygt-Book på Myndigheten för digitala medier.

Forskarna har under flera års tid studerat personer som läst pappersböcker, eböcker och lyssnat till ljudböcker för att undersöka hur de kunnat tillgodogöra sig innehållet i böckerna på ett djupare plan.

– Det finns en tendens till att man slentrianläser böcker och det är oroande. Vi ville undersöka hur mycket sämre man faktiskt registrerar orden i en bok när man ser dem på skärm eller bara hör dem i örat istället för att läsa en riktig bok på papper, säger Vargod Vend som leder forskningsprojektet.

I en delstudie lät man flera personer läsa Millennium 4.

ANNONS

– De testpersoner som läst eböcker visste fortfarande inte vem som var skyldig trots att de hade läst boken tre gånger. De som lyssnade på ljudböckerna i mobilen fick lika dåliga resultat.

Anmärkningsvärt är dock att ljudbokslyssning på CD-skivor inte alls ger samma bristande hörförståelse.

– Förmodligen hänger det ihop med att det krävs en helt annan närvaro för att lyssna på CD-skivor. Läsaren, eller lyssnaren, tvingas koncentrera sig och hålla reda på om man är på sjunde eller åttonde CD-skivan. Och dessutom är det svårt att diska samtidigt som du bär på en CD-spelare.

Det verkar också eventuellt finnas en koppling mellan skärmstorlek och läsförståelse på eböcker. Mobiltelefon och surfplattor är helt enkelt för små, enligt forskarna.

– Men just nu genomför vi en studie där en grupp på tio personer läser eböcker på sina skrivbordsdatorer med skärmar på minst 30 tum och dessutom en annan som får läsa på storbildsskärm på 80 tum. Jag vill inte säga för mycket, men det ser lovande ut. Det kan bli tal om dispens för läsning av eböcker på skärmar som är minst 42 tum åtminstone.

På Storytel har man fortfarande inte tagit del av forskningsstudien och vill därför inte kommentera den i detalj.

– Vi har faktiskt inte hört någonting om det här. Har det stått om det i någon papperstidning eller? säger Faust Forward på Storytel.

Storytel hade annars förberett en lansering inom en helt ny genre. Inläsningen är nästan slutförd och boken skulle komma ut till sommaren.

– Ja, exakt. Vi har gjort klart med exklusiva rättigheter till Svenska Akademiens ordlista med Stefan Sauk som inläsare. Bara på Storytel. Han har nått ända fram till ”vinägrettsås” och hade så mycket sett fram emot att göra alla orden på x med en lätt östeuropeisk brytning…

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Konkurrenten BookBeat är mitt uppe i sin lansering och verkar helt tagna av Boktuggs uppgifter om ett stopp för eböcker – och kanske även ljudböcker. Kommentaren från deras sida är spontan och uppgiven:

– Va? Vi har ju inte ens kommit igång… Har vi gjort en digital felsatsning – igen?

Foto: Minerva Studio, Fotolia

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

solve@dahlgren.net

SPONSRAT INNEHÅLL