fbpx

Fler oberoende bokhandlare i USA

Förra året öppnades 60 nya indiebokhandlar i USA. Den positiva trenden från 2014 (59 nya) fortsatte och antalet medlemmar i ABA är nu på samma nivå som för tio år sedan. Men sedan 1995 har fem av sju butiker försvunnit.

Antalet fysiska bokhandlare i USA minskat drastiskt efter att Borders gick i konkurs 2011 och deras drygt 500 butiker försvann. Det har öppnat upp för fler oberoende små bokhandlare de senaste åren.

American Booksellers Association (ABA) är en förening för indiebokhandlare i USA. Antalet medlemmar var som lägst runt 1400 medlemmar 2009 och har sedan dess ökat till över 1700 med sammanlagt 2227 butiker (2015).

Tycker du det låter mycket? Då ska du veta att 1995 hade ABA 5500 medlemmar med totalt över 7000 butiker. Samma år började Amazon sälja böcker på nätet och fem år senare hade ABA:s medlemmar stängt 3000 butiker.

ANNONS

När ABA:s Oren Teicher talade i samband med Boken 2016-seminariet i Stockholm förra veckan pekade han på några faktorer som varit viktiga för utvecklingen i USA och att det öppnade 60 nya bokhandlare förra året.

– Det som många medlemmar vittnar om är att allt fler väljer att handla lokalt. Det började med böndernas marknader och har fortsatt med bland annat böcker. De som bor i en stad och vill ha en bokhandel ser till att handla där för att den ska överleva.

Andra faktorer var att våga ta betalt och inte sänka sina priser, något som annars är lätt hänt när Amazon och andra nätbokhandlare pressar priserna på böcker.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

solve@dahlgren.net

Stäng meny