Fler oberoende bokhandlare i USA

Förra året öppnades 60 nya indiebokhandlar i USA. Den positiva trenden från 2014 (59 nya) fortsatte och antalet medlemmar i ABA är nu på samma nivå som för tio år sedan. Men sedan 1995 har fem av sju butiker försvunnit.

Antalet fysiska bokhandlare i USA minskat drastiskt efter att Borders gick i konkurs 2011 och deras drygt 500 butiker försvann. Det har öppnat upp för fler oberoende små bokhandlare de senaste åren.

American Booksellers Association (ABA) är en förening för indiebokhandlare i USA. Antalet medlemmar var som lägst runt 1400 medlemmar 2009 och har sedan dess ökat till över 1700 med sammanlagt 2227 butiker (2015).

Tycker du det låter mycket? Då ska du veta att 1995 hade ABA 5500 medlemmar med totalt över 7000 butiker. Samma år började Amazon sälja böcker på nätet och fem år senare hade ABA:s medlemmar stängt 3000 butiker.

När ABA:s Oren Teicher talade i samband med Boken 2016-seminariet i Stockholm förra veckan pekade han på några faktorer som varit viktiga för utvecklingen i USA och att det öppnade 60 nya bokhandlare förra året.

– Det som många medlemmar vittnar om är att allt fler väljer att handla lokalt. Det började med böndernas marknader och har fortsatt med bland annat böcker. De som bor i en stad och vill ha en bokhandel ser till att handla där för att den ska överleva.

Andra faktorer var att våga ta betalt och inte sänka sina priser, något som annars är lätt hänt när Amazon och andra nätbokhandlare pressar priserna på böcker.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL