ANNONS

The New York Times i bråk med amerikansk senator om bästsäljarlista

Det har uppstått ordväxling mellan tidningen The New York Times och den amerikanska senatorn Ted Cruz. Senatorns bok, A Time For Truth, lämnades utanför tidningens bästsäljarlista trots höga försäljningssiffror.

Senator Ted Cruz bok A Time For Truth såldes, enligt uppgift, i 11 854 exemplar under första veckan efter lansering. Trots detta lämnades den utanför den prestigefyllda topplistan i The NY Times. Enligt uttalanden från tidningens håll berodde detta på tydliga tecken på att försäljningssiffrorna till stor del berodde på strategiska mängdköp där förlaget Harper Collins varit inblandade. I klartext anklagas alltså Harper Collins för att ha försökt köpa sig in på listan. En talesperson från tidningen förklarade att de gör en analys av försäljningen som ser bredare än att bara rena försäljningssiffror.

Både Ted Cruz presidentkampanj och Harper Collins fördömer tidningens beslut att utelämna boken från listan. Förlaget menar att de har undersökt bokens försäljningsmönster och att de inte har funnit några som helst bevis på de mängdköp som The NY Times hänvisar till. Representanter för presidentkampanjen går så långt som att anklaga tidningen för att ha utelämnat boken för att de helt enkelt inte vill att folk ska läsa den.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Publishing Perspectives rapporterar om synen på konflikten från flera mediers håll och dilemmat som NY Times har. Tidningen vet hur viktig bästsäljarlistan är för förlagen, och de gör allt för att inte bli manipulerade. Man vill att listan ska visa vad bokköpare faktiskt köpte och inte vad som har köpts i stor mängd av en köpare. Diskussionen om vad som faktiskt har hänt lär gå vidare och frågan huruvida det var rätt av NY Times att förneka boken en plats på listan eller ej lär stötas och blötas en tid framöver.

Foto CC-licens: Paul Stocker


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired6@boktugg.se