Joanna Björkqvist

Anhörigas intervjuer om självmord blir en bok

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Joanna Björkqvist är aktuell med sin reportagebok Våra älskade orkade inte leva där hon träffat och intervjuat anhöriga som förlorat en närstående. Resultatet blev en viktig och efterlängtad bok.

Självmord är ett tragiskt och mörkt ämne, men tyvärr alltid aktuellt. Varje år är det inte mindre än runt 1500 personer enbart i Sverige som tar livet av sig och lämnar sina anhöriga bakom sig i chock och djup sorg. Det är många känslor som uppstår när man förlorar en familjemedlem, än mer när det slår ner som en blixt från klar himmel som självmord ofta gör.


ANNONS


Där mitt i sorgen kan det vara en hjälp att på något sätt känna en viss samhörighet med andra som befunnit sig i samma situation. Joanna Björkqvist, som är författaren bakom boken Våra älskade orkade inte leva, berättar att hon kände att det saknades en sådan bok och därmed var det ett givet val att skriva den.
Att idén till boken resulterade i en reportagebok kändes naturligt för Joanna. Eftersom hon i grunden är journalist tycker hon om reportageformen och att genomföra intervjuer kan hon allt om.

– Anledningen till att det blev ett så pass tungt och känsligt ämne som suicid berodde på att jag via anhöriga fick veta att det inte fanns någon bok som handlar om just de anhöriga och hur de går vidare efter sin eller sina stora förluster. Då kände jag att jag ville skriva den boken.

I boken Våra älskade orkade inte leva intervjuar Joanna åtta olika anhöriga som har förlorat en eller flera familjemedlemmar. Hon har även valt att intervjua två personer som i sina yrkesroller möter både anhöriga och människor som bär på självmordstankar för att göra boken komplett.
Även om ämnet är tungt och Joanna var lite orolig över hur det skulle kännas att genomföra dessa intervjuer när samtalsämnet var så laddat och smärtsamt blev hon ändå positivt överraskad.

– Jag var lite orolig över att det skulle vara svårt att prata om något så smärtsamt som att ha förlorat sitt barn eller sin förälder med någon jag inte känner, men det blev tvärtom väldigt snabbt fina och djupa samtal. Visst föll en och annan tår både under intervjutillfället och när jag sedan skrev ner berättelserna, men samtidigt drevs jag så starkt av att boken var viktig, så det gick förvånansvärt lätt trots allt.

ANNONS

Från första tanke på en reportagebok till färdig bok tog det ett och ett halvt år, men själva skrivprocessen tog bara runt nio månader. Och Joanna hade turen att inte ens behöva leta förlag och våndas över när de fasansfulla refuseringsbreven skulle börja dimpa ner i brevlådan utan hon hade redan sitt förlag klart. Eftersom hon sedan tidigare har gett ut sin tidigare roman Närmare dig på Grim förlag så har hon en väldigt god kontakt med sin förläggare där, Annika Bengtsson, som var väldigt positiv till reportageboken.

Och tur var väl det. Våra älskade orkade inte leva har tagits emot mer än väl av läsarna och sålt i mängder sedan utgivningen i februari. Joanna berättar att eftersom det inte fanns något liknande som berörde ämnet på marknaden så togs boken emot väl av medierna och hon har haft turen att den uppmärksammats av både tidningar, olika radioprogram och inte mindre än två stycken tv-program. Trots detta finner Joanna Björkqvist ändå att det är otroligt tufft att marknadsföra boken och hindra den från att drunkna i den uppsjö av böcker som kommer ut varje år.

För närvarande är det ingen ny bok på gång, men den kommer självklart att komma i sinom tid, det är Joanna säker på när hon spår en ljus och intressant framtid.

– Jag ser bland annat mycket fram emot att få vara med på Bokmässan i Göteborg i slutet av september där jag kommer att hålla i ett seminarium tillsammans med en av mina intervjupersoner och även i vår monter B04:73 kommer flera av de medverkande i Våra älskade orkade inte leva att finnas med och berätta om sina erfarenheter. Vi hoppas på många besökare och en riktigt intressant bokmässa.

FAKTA
Namn: Joanna Björkqvist
Aktuell med: Reportageboken Våra älskade orkade inte leva
Tidigare utgivna böcker: Nära dig (Ordvändan förlag 2010), Förverkliga din bokdröm tillsammans med Kristina Svensson (KS förlag 2012) och Närmare dig (Grim förlag 2013)
Kommande böcker: Ingen planerad, men det kommer!
Vilken bok önskar du att du hade skrivit: Våra älskade orkade inte leva är faktiskt min önskebok; den är viktig, välskriven och gripande. Men självklart har jag två andra riktiga favoritböcker också, men jag är tveksam till om jag velat skriva dem av olika skäl. De är i alla fall Timmarna av Michael Cunningham och Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Båda har jag läst flera gånger och jag älskar dem både för själva berättelsen och det underbara språket.
Vilken bok vill du rekommendera: Absolut reportageboken Våra älskade orkade inte leva, för den passar människor i alla åldrar oavsett kön och inte enbart anhöriga till någon som tagit sitt liv utan alla som är intresserade av sina medmänniskor liv. Trots sitt svåra ämne är den faktiskt lättläst – det säger alla som läst den.

retired2@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …