ANNONS

Pippi fyller 70 år!

2015 fyller Pippi Långstrump 70. Detta ska firas hela året med nyutgåvor av flera böcker, aktiviteter hos bokhandlare och på bibliotek. Det blir dessutom en extra stor baluns på Skansen den 23 maj.

När Astrid Lindgrens dotter Karin var sjuk bad hon mamma berätta om Pippi Långstrump. Så föddes en av de mest välkända barnboksfigurerna i världen. Att det blir firande just i maj passar bra då det var den månad då Karin fick manuskriptet i sin hand. Böckerna om Pippi har i dag översatts till 70 språk och sålts i cirka 60 miljoner exemplar. Hon har varit huvudperson i åtta spelfilmer, två tv-serier, två tv-filmer samt i minst 800 professionella teateruppsättningar.

I samband med födelsedagsfirandet kommer Boken om Pippi Långstrump ut i en nyutgåva. Rabén & Sjögren och Saltkråkan har, i samarbete med dotter Karin Nyman, reviderat den. Bland annat har alla n-ord ersatts med ”söderhavs” och Ingrid Vang Nymans illustrationer har restaurerats och färglagts.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Den blir jättefin! Vi har bytt ut ett gammalt ord därför att det skadar. Pippi Långstrumpböckernas författare hade aldrig stått ut med att något hos Pippi kunde göra barn illa, säger Karin Nyman.

Trots att de flesta främst har goda upplevelser av Pippi Långstrump, har hon orsakat viss debatt i olika medier och grupper. Något år efter utgivningen startade till exempel den så kallade ”Pippifejden” där folk blev upprörda över den vanartiga flickan som skulle förleda den unga generationen och driva samhället mot kaos. Men trots alla debatter är hon framför allt en älskad och inspirerande figur.

– Hon är ett 9-årigt barn som är totalt oberoende av alla vuxna, eftersom hon är starkare än de och inte behöver deras pengar. Det kunde ha gjort henne odrägligt självbelåten och hånfull mot andra, och i stället har hon blivit snäll, generös och modig

För att läsa mer, klicka här!

ANNONS

 

Foto, CC-licens: Ingrid Vang Nyman/Saltkråkan AB


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired6@boktugg.se