Martin Schibbyes Blank Spot Project en blivande framgångssaga?

Det var för några veckor sedan som det stod klart att Martin Schibbyes Blank Spot Project och Storytel inledde ett samarbete som mynnade ut i att Storytel valde att sponsra projektet med 1000 euro och utmanade andra företag att följa i deras fotspår.

Grundtanken bakom Blank Spot Project är att täcka de blanka ytor på planeten som det idag inte rapporteras från via traditionell utrikesjournalistik och på så vis bredda kunskapen om världen, befolkningen och livssituationer i olika delar länder.

Martin Schibbye berättar själv:
– Vi lever i en tid där stora delar av jorden är obevakade. Jag har tagit initiativet till Blank Spot Project eftersom jag tror på en medborgarfinansierad utrikesjournalistik. Jag tror på en journalistik där reportern och fotografen får tid att vara på plats länge, att använda fötterna och inte Google, att täcka världens vita fläckar, ta reda på vad som är sant och inte sant, att bära hem en berättelse.

Tanken bakom projektet är att det ska vara finansierat av medlemmar, donationer och läsare, och som en start valde alltså Storytel att sponsra projektet med 1000 euro. På väldigt kort tid strömmade sedan pengarna in och Blank Spot Project fick ihop över en miljon kronor donerat av runt 1700 personer, mer än det mål de satt upp som startsumma.

Just engagemanget från läsare och privatpersoner är en viktig faktor i projektet och denna grupp får också stå i centrum när man planerar framtidens projekt:
– Förutom att berätta om världens vita fläckar vill vi se på medlemmarna, på läsarna, som en resurs. Vi vill släppa in dem före reportaget, under reportaget, efter reportaget. Vi vill använda läsarnas kompetens, kunskap, idéer, och tillsammans med dem bestämma; vart ska vi åka? Hur ska vi göra de här reportagen? Vilka ska vi prata med? säger Martin Schibbye.

På kort tid skapade Blank Spot Project engagemang från både privatpersoner och företag och nu återstår att se hur vi kommer att se detta spännande projekt i framtiden. På Boktugg är vi övertygade om att detta bara är början och emotser spänt nästa steg i projektets historia.

Vill du veta mer? Klicka här!

 

Foto: Eric Fischer

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

 

retired1@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL