fbpx

Uppladdning inför bokrean

Imorgon, onsdagen den 25 februari, är det dags för en av årets stora händelser i bokvärlden – starten av bokrean. Förlagen har förberett sig, bokhandlarna har dukat upp dignande reabord och kunderna är redo.

Bokrean härstammar redan från 1920-talet, då förlag började rea ut sina lager, och uppdaterades under 1930-talet då bokhandlare satte ett gemensamt datum. Idag är bokrean ett fenomen och världsunik då den är branschgemensam och alla aktörer utgår från samma startdatum. Startdatumet beslutas årligen av styrelsen i Svenska Bokhandlareföreningen och följs till punkt och pricka av alla aktörer på marknaden.

– För bokhandeln är det viktigt att traditionerna för den gemensamma bokrean upprätthålls. Bokrean är en höjdpunkt under bokåret och erbjuder möjligheten att hitta bra böcker till ett lågt pris, säger Dag Klackenberg, VD på Svenska Bokhandlareföreningen.

ANNONS

Även Kristina Ahlinder, VD på Svenska Förläggareföreningen, pratar varmt om bokrean:
– Bokrean är en bokfest för alla bokälskare och väldigt viktig för branschen. Det är roligt att boken uppmärksammas så stort varje år genom den gemensamma rean.

Enligt Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen förväntas ca 3700 titlar reas ut under årets bokrea. Vilka böcker som ska ingå i rean är, när det gäller de flesta bokhandlare, en överenskommelse mellan förlag och bokhandlare och regleras så långt som upp till ett år i förväg. Böcker finns representerade i mer eller mindre alla genrer och man kan hitta allt från fackböcker och kokböcker till deckare, romaner och barnlitteratur. Den mest populära genren hos återförsäljarna är deckare och fackböcker, vilket är de genrer som spås vara mest populära under årets bokrea.

Bonnierförlagen, som är en av de starkare aktörerna på marknaden, tror på en ökad försäljning av barn- och ungdomslitteratur men också på elektroniska böcker, som de uppger har varit alltmer populärt på bokrean på senare år. Bonnierförlagen har i år också kompletterat sitt reautbud med diktsamlingar, essäer och specialutgåvor så som Emelie Schepps Märkta för livet, Stina Wirséns Jubileumsvem och Janne Lööfs klassiker ABC och Sifferboken, vilka har erbjudits till återförsäljare som vill bredda sitt utbud.

Bernt Meissner, försäljningschef på Bonnierförlagen, är optimistisk inför årets rea:
– Det är kul att rean bevarar sin särställning och inte konkurrerar med någon annan bransch i februari. Det visar att branschens bokrea står sig stark. Jag är optimistisk, vårt mål är att sälja en miljon böcker under rean.

En miljon böcker är alltså målet för endast Bonnierförlagen. En snabb överslagsräkning gör då att man kan dra slutsatsen att bokrean verkligen är något som gått hem hos svenskarna och är en tid då vi frossar i böcker. Bokrean är helt enkelt ett perfekt tillfälle att införskaffa den där boken som man sneglat på ett tag, göra fynd, köpa presenter till nära och kära eller helt enkelt vidga sina vyer med nya, spännande titlar.

– Det är fantastiskt roligt! Bokrean är en viktig period på året, framförallt för våra kunder eftersom de får ännu mer böcker för pengarna och kan köpa den där extra barnboken eller upptäcka nya författarskap, säger Isabel Rodrigo, Sverigechef på Adlibris.

På Adlibris är årets bokrea en succé redan innan den startat, då man genom 20% fler förhandsbeställningar jämfört med tidigare år kan förutspå en ökad försäljning 2015. Hos Adlibris är de mest populära förhandsbeställningarna Stalker av Lars Kepler och Liv till varje pris av Augustpristagaren Kristina Sandberg.

ANNONS

För branschen är bokrean den mest omfattande och vinstgivande perioden på hela året, efter julhandeln. Rean står för ca 5 % av förlagens totala försäljning per år och ca 4 % av bokhandelns försäljning. Inte alla bokhandlare rättar sig efter de standardsortiment för rean som de stora förlagen erbjuder, utan ger faktiskt kunden möjlighet att inhandla de böcker som redan finns i butikens sortiment till mer förmånliga priser. En sådan bokhandel är Hamrelius i Malmö, nyligen återuppstartad i regi av Hoi förlag. Här erbjuder man få inköpta dussintitlar på rean utan erbjuder istället rabatt på de böcker som redan finns i butikens sortiment och lager.

– Vi vill erbjuda Malmös största bokrea med 40 procent på hela sortimentet. Samtidigt har vi också unika samarbeten med lokala förlag som vi köpt in en del reatitlar från vilket gör att vi kan erbjuda våra kunder bra priser på våra ordinarie böcker men också nyheter på rean. Här ska man kunna hitta böcker som man inte kan hitta någon annanstans, säger Isabella Vidovic, butiksansvarig på Hamrelius bokhandel.

Små bokhandlare med ett unikt sortiment kan alltså erbjuda kunden något extra och något annorlunda, även på bokrean. Oavsett om man har förmånen att ha en egen oberoende bokhandel i sin stad, eller om man handlar hos de stora bokhandlarna, så finns det garanterat något för alla på rean. Vidga dina vyer och låt dig inspireras av de många olika böcker som erbjuds och det faktum att svenskarna fortfarande håller böcker väldigt, väldigt kärt.

 

Foto: Phil Roeder


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired1@boktugg.se

Stäng meny