Nederländska Tom Kabinet stängs ned efter rättegång

Den nederländska återförsäljningssajten för e-böcker, Tom Kabinet, tvingas stänga ned efter ett domstolsbeslut. Sidan kan öppnas igen först när företaget bakom kan bevisa att alla böcker som säljs är lagligt nedladdade.

Tom Kabinet startade i mitten av 2014 och har sedan start varit en populär sida som möjliggjort för människor att sälja vidare sina gamla e-böcker. Säljarna kunde ladda upp sina e-böcker genom att fylla i ett formulär där de garanterade att boken införskaffats på laglig väg. Någon vidare kontroll från företagets sida gjordes dock inte, och det är detta som nu blivit föremål för en domstolsförhandling där nederländska förläggareföreningen (NUV) varit käranden.

I en tidigare förhandling vann Tom Kabinet men i det senaste domslutet så slog alltså domstolen fast att så länge företaget inte kan garantera att alla e-böcker som säljs på sajten är lagligt införskaffade, så måste sajten förbli stängd.

För att ta en titt i backspegeln så kan man utifrån detta fall dra paralleller till när Amazon år 2000 började sälja begagnad litteratur som ett komplement till sin ordinarie litteratur. Diskussionen som gick då, och den kritik som Amazon fick, var att försäljningen av begagnade böcker skulle skada försäljningen av de nya böckerna. Kanske är det en sådan utveckling man nu är rädd för när det gäller e-böckernas utveckling? Vad som kommer att bli nästa kapitel rörande Tom Kabinet återstår att se, men helt klart är dock att det är en spännande utveckling som kan ge ringar på vattnet även utanför Nederländerna.

Foto: Michael Foley 

 

retired1@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL