Hoi Förlag köper Hamrelius bokhandel i Malmö

Hoi Förlag har köpt Hamrelius Bokhandel i Malmö och räknar med att öppna igen inom kort.
– Vi har pratat om att öppna en bokhandel redan tidigare. När möjligheten dök upp att förvärva en välkänd bokhandel så kunde vi inte tacka nej, säger Lars Rambe, styrelseordförande i Hoi Förlag.

Hamrelius bokhandel öppnade 1992 i Hansacomapgniet, 2004 gick flyttlasset till en större lokal på Södergatan innan bokhandeln för drygt ett år sedan flyttade in på Caroli. Hamrelius Bokhandel gick i konkurs för några veckor sedan efter att banken dragit in checkkrediten.

Nya ägaren Hoi Bokhandel AB, ett helägt dotterbolag till Hoi Förlag, kommer att driva bokhandeln vidare under namnet Hamrelius, i de nuvarande lokalerna.

– Malmö behöver sin oberoende bokhandel och Malmö behöver sitt Hamrelius, det vill vi bidra med, säger Lars Rambe.

– Vi tror mycket på att en bokhandel där personalen är engagerad i inköp och att man anpassar sitt sortiment efter de lokala förutsättningarna. Både när det gäller att ha lokala författare och att ha titlar som passar kunderna, säger Sölve Dahlgren VD i Hoi Förlag.

Det finns alltför få oberoende bokhandlare kvar i Sverige. Hamrelius har hittills tillhört JB-gruppen men kommer nu att vara helt fristående.

Sedan starten för fyra år sedan har Hoi Förlag skaffat sig en bra bild av hur bokhandeln fungerar, vilka styrkor och svagheter den fysiska bokhandeln har.

– Vi har många idéer om hur man kan utveckla bokhandeln på ett sätt som gynnar både förlag, återförsäljare och författare. Nu får vi chansen att testa dem i verkligheten, säger Sölve Dahlgren.

Hoi Förlag har gjort sig kända för nytänkande i bokbranschen med sin innovativa modell där författaren ges möjlighet att investera i sin egen utgivning och därigenom få en större del av vinsten. Förlaget har engagerade författare som deltar aktivt i marknadsföring av sina böcker.

– Vi tror mycket på aktiviteter med författare ute i bokhandeln. En fysisk bokhandel ska konkurrera med det som en nätbokhandel inte kan erbjuda – personliga möten med både kunnig personal och författare, säger Sölve Dahlgren.

– Vi tror på Caroli. Fastighetsägaren har satsat mycket de senaste åren och har spännande framtidsplaner som vi hoppas kunna vara en del av. Ett komplett köpcentrum behöver en bokhandel, säger Lars Rambe.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL