ANNONS

Barn- och ungdomsböcker visar på ökad försäljning under 2014

Under gårdagen presenterades en ny rapport rörande bokförsäljningen i Sverige. Bokförsäljningen i stort har inte ökat men trevliga siffror visar att handeln inför julen ökat samt att försäljningen för barn- och ungdomsböcker ökat med hela 11,5 procent.

Rapporten som presenterades innehåller statistik för de senaste tre åren och har tagits fram som ett samarbete mellan Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Författare är Erik Wikberg, doktorand på Handelshögskolan i Stockholm. Statistiken som presenteras visar på en försäljningsminskning på 2,6 procent under 2014 i jämförelse med föregående år. Det sista kvartalet, alldeles lagom till julen, blev det dock ett uppsving för handeln och försäljningen ökade med 4,1 procent jämfört med samma period föregående år.

I en vardag som är tuff för många bokhandlare är det också glädjande att läsa om hur den fysiska bokhandeln faktiskt visar på en mer positiv försäljningsutveckling än andra kanaler. Det som får anses mest intressant i statistiken är dock att försäljningen för barn- och ungdomslitteratur ökade med 11,5 procent under 2014. Indelat på en ännu snävare grupp, nämligen barn 9-12 år, är ökningen så mycket som 19,3 procent. Dag Klackenberg, VD på Svenska Bokhandlareföreningen, är självklart glad över utvecklingen:

– Det är mycket glädjande att barn-och ungdomslitteraturen har gått så starkt framåt. Det vittnar om att barns läsning tas på allvar och att fler vuxna tar ansvar för sina barns läsutveckling. Inte minst i bokhandeln har man möjlighet att lära känna böcker som passar som högläsning för barnen, säger Klackenberg och ger en möjlig förklaring till sambandet mellan den fysiska bokhandelns ökning och ökningen för barn- och ungdomslitteratur.

Rapporten i sin helhet presenterar försäljningsstatistik för de tre föregående åren och fokuserar på detaljerade jämförelser mellan både olika tidsperioder och försäljningskanaler samtidigt som den specificerar siffror för olika genrer och format.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

– Vi är mycket glada över att vi nu, efter flera års förberedelsearbete, kan presentera den här helt unika statistiken. Sedan 1970-talet har Svenska Förläggareföreningen publicerat en bra statistik över förlagens utgivning och försäljning. Den kompletteras nu med konsumentledet och ger därmed branschen, och alla andra intresserade, ökad kunskap och ett bredare perspektiv på bokkonsumtionen i Sverige, säger Kristina Ahlinder, VD på Svenska Förläggareföreningen.

Är du intresserad av att läsa mer? Då kan du hitta rapporten i sin helhet här. Mer information finns också att hitta på Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningens hemsida kring försäljningsstatistik, som du kan hitta här.

 

Foto: Brittany Randolph

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired1@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL