Barn- och ungdomsböcker visar på ökad försäljning under 2014

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Under gårdagen presenterades en ny rapport rörande bokförsäljningen i Sverige. Bokförsäljningen i stort har inte ökat men trevliga siffror visar att handeln inför julen ökat samt att försäljningen för barn- och ungdomsböcker ökat med hela 11,5 procent.

Rapporten som presenterades innehåller statistik för de senaste tre åren och har tagits fram som ett samarbete mellan Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Författare är Erik Wikberg, doktorand på Handelshögskolan i Stockholm. Statistiken som presenteras visar på en försäljningsminskning på 2,6 procent under 2014 i jämförelse med föregående år. Det sista kvartalet, alldeles lagom till julen, blev det dock ett uppsving för handeln och försäljningen ökade med 4,1 procent jämfört med samma period föregående år.


ANNONS


I en vardag som är tuff för många bokhandlare är det också glädjande att läsa om hur den fysiska bokhandeln faktiskt visar på en mer positiv försäljningsutveckling än andra kanaler. Det som får anses mest intressant i statistiken är dock att försäljningen för barn- och ungdomslitteratur ökade med 11,5 procent under 2014. Indelat på en ännu snävare grupp, nämligen barn 9-12 år, är ökningen så mycket som 19,3 procent. Dag Klackenberg, VD på Svenska Bokhandlareföreningen, är självklart glad över utvecklingen:

– Det är mycket glädjande att barn-och ungdomslitteraturen har gått så starkt framåt. Det vittnar om att barns läsning tas på allvar och att fler vuxna tar ansvar för sina barns läsutveckling. Inte minst i bokhandeln har man möjlighet att lära känna böcker som passar som högläsning för barnen, säger Klackenberg och ger en möjlig förklaring till sambandet mellan den fysiska bokhandelns ökning och ökningen för barn- och ungdomslitteratur.

Rapporten i sin helhet presenterar försäljningsstatistik för de tre föregående åren och fokuserar på detaljerade jämförelser mellan både olika tidsperioder och försäljningskanaler samtidigt som den specificerar siffror för olika genrer och format.

– Vi är mycket glada över att vi nu, efter flera års förberedelsearbete, kan presentera den här helt unika statistiken. Sedan 1970-talet har Svenska Förläggareföreningen publicerat en bra statistik över förlagens utgivning och försäljning. Den kompletteras nu med konsumentledet och ger därmed branschen, och alla andra intresserade, ökad kunskap och ett bredare perspektiv på bokkonsumtionen i Sverige, säger Kristina Ahlinder, VD på Svenska Förläggareföreningen.

ANNONS

Är du intresserad av att läsa mer? Då kan du hitta rapporten i sin helhet här. Mer information finns också att hitta på Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningens hemsida kring försäljningsstatistik, som du kan hitta här.

 

Foto: Brittany Randolph

retired1@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …