Barn- och ungdomsböcker visar på ökad försäljning under 2014

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Under gårdagen presenterades en ny rapport rörande bokförsäljningen i Sverige. Bokförsäljningen i stort har inte ökat men trevliga siffror visar att handeln inför julen ökat samt att försäljningen för barn- och ungdomsböcker ökat med hela 11,5 procent.

Rapporten som presenterades innehåller statistik för de senaste tre åren och har tagits fram som ett samarbete mellan Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Författare är Erik Wikberg, doktorand på Handelshögskolan i Stockholm. Statistiken som presenteras visar på en försäljningsminskning på 2,6 procent under 2014 i jämförelse med föregående år. Det sista kvartalet, alldeles lagom till julen, blev det dock ett uppsving för handeln och försäljningen ökade med 4,1 procent jämfört med samma period föregående år.


ANNONS


I en vardag som är tuff för många bokhandlare är det också glädjande att läsa om hur den fysiska bokhandeln faktiskt visar på en mer positiv försäljningsutveckling än andra kanaler. Det som får anses mest intressant i statistiken är dock att försäljningen för barn- och ungdomslitteratur ökade med 11,5 procent under 2014. Indelat på en ännu snävare grupp, nämligen barn 9-12 år, är ökningen så mycket som 19,3 procent. Dag Klackenberg, VD på Svenska Bokhandlareföreningen, är självklart glad över utvecklingen:

– Det är mycket glädjande att barn-och ungdomslitteraturen har gått så starkt framåt. Det vittnar om att barns läsning tas på allvar och att fler vuxna tar ansvar för sina barns läsutveckling. Inte minst i bokhandeln har man möjlighet att lära känna böcker som passar som högläsning för barnen, säger Klackenberg och ger en möjlig förklaring till sambandet mellan den fysiska bokhandelns ökning och ökningen för barn- och ungdomslitteratur.

ANNONS

Rapporten i sin helhet presenterar försäljningsstatistik för de tre föregående åren och fokuserar på detaljerade jämförelser mellan både olika tidsperioder och försäljningskanaler samtidigt som den specificerar siffror för olika genrer och format.

– Vi är mycket glada över att vi nu, efter flera års förberedelsearbete, kan presentera den här helt unika statistiken. Sedan 1970-talet har Svenska Förläggareföreningen publicerat en bra statistik över förlagens utgivning och försäljning. Den kompletteras nu med konsumentledet och ger därmed branschen, och alla andra intresserade, ökad kunskap och ett bredare perspektiv på bokkonsumtionen i Sverige, säger Kristina Ahlinder, VD på Svenska Förläggareföreningen.

Är du intresserad av att läsa mer? Då kan du hitta rapporten i sin helhet här. Mer information finns också att hitta på Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningens hemsida kring försäljningsstatistik, som du kan hitta här.

 

Foto: Brittany Randolph

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

retired1@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »