fbpx

Zuckerbergs bokklubb – ett spännande nyårslöfte

Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs nyårslöfte har fått genomslag runt om i världen. Han ska läsa en bok varannan vecka, och har bjudit in sina facebook-följare att göra samma sak. Försäljningen av den första titeln sköt i höjden direkt.

Mark Zuckerberg har så klart skapat en sida på facebook för dem som vill följa hans bokklubb. På sidan A year of books kan man se vilka böcker som är utvalda för den aktuella perioden och man kan även kommentera böckerna.

Den första titeln är The end of power av Moisés Naim. Försäljningen av boken sköt i höjden direkt, och var under en period slutsåld på Amazon (dit besökare länkas från bokens facebook-sida). Det gillade så klart Naim, som i en intervju på CNN säger att han är ”thrilled” över att Zuckerbergs val, och berättar vidare att han ”didn,t know anything about it”.

Med tanke på Zuckerbergs status idag och hur många människor som följer det han gör och säger spås bokklubben även framöver ha stor inverkan på försäljningen de titlar som väljs. Många jämför hans initiativ med Oprahs bokklubb som har varit många författares lycka när det gäller ökade försäljningssiffror. Under onsdagen hade A year of books nära 216 000 gilla-markeringar.

Zuckerberg har tveklöst annat i fokus än att öka läsningen och gynna bokbranschen, men kan man ta med sig något av detta? Kändisar som rekommenderar en produkt vars försäljning sedan ökar är ju i och för sig inte något nytt under solen, och just makten Zuckerberg och Oprah har att påverka är väldigt få förunnat. Men skulle bokbranschen kunna utnyttja denna sortens makthavare för att öka intresset för läsning eller försäljning av sina titlar? Tänk Mikael Persbrandt som talesperson för den hetaste deckaren, eller Petra Mede i helsidesannons a la parfymreklam hållandes den senaste roman-succén? Eller har vi andra svenska profiler som skulle kunna skapa samma genomslag för en viss bok?

ANNONS

Foto: Jason McElweenie


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired6@boktugg.se

Stäng meny