fbpx

Svenska deckarundret porträtteras i ”Så mycket bättre”-form

I januari är det premiär för den nya tv-serien ”Deckarna” i SVT. Sex deckarförfattare stängs in på ett värdshus där de, i sann Cluedo-stil, får lösa mord från deras egna böcker.

Temat känns igen. Kända personer samlas i en idyllisk miljö där de delar med sig av sina liv och karriärer. Vi har sett det i ”Mästarnas Mästare”, ”Stjärnorna på Slottet” och ”Så mycket bättre”, för att bara nämna några liknande format.

I detta fall stängs sex kända deckarförfattare in på ett värdshus i Åmotfors i Värmland där de leker ett slags Cluedo. De ska lösa mord hämtade ur författarnas egna böcker. Det finns några att välja på. De har i fiktionen tagit livet av 125 personer sammanlagt.

Tanken med programmet är att ge litteraturen mer plats i Sveriges Television. Att åstadkomma detta genom ett känt koncept kändes naturligt, enligt Martin Vårdstedt som är exekutiv producent för programmet.

ANNONS

Varje författare kommer få en dag där de berättar om sig själva, sina karaktärer och karriärer. De medverkande är Denise Rudberg, Börge Hellström, Anders Roslund, Anna Jansson, Christoffer Carlsson och Katarina Wennstam.

Varje program kommer att överraska tittarna. När man förstår mörkret bakom tror jag att man kommer att bli lite förvånad – jag tror inte alltid att man föreställer sig det om oss. Man tror att ”de bara skriver deckare”, det är lätt att avfärda det, säger Denise Rudberg.

Det ska bli spännande att se om detta initiativ bidrar till samma publicitet som till exempel ”Så mycket bättre” får just nu när serien sänds för femte gången. Det ska även bli intressant att se hur förlagen använder det höjda fokuset på sina författare för att öka försäljningen av deras böcker. Under ”Så mycket bättre” säljs skivor av nytolkningarna och gamla låtar drar plötsligt in nya royalties. Hur kommer detta omsättas i bokform? Samlingsvolymer? Nytryck? E-boks-marknadsföring innan varje avsnitt? På så vis skulle titttarna kunna köpa boken från tv-soffan och följa mordgåtorna i två medium samtidigt. Eller blir det på något helt annat sätt? Det ska oavsett bli spännande att följa tv-serien, och se om det välkända formatet funkar även med författare.

”Deckarna” har premiär onsdagen 21 januari klockan 21.

Foto: Janne Danielsson/SVT. På bilden från vänster; Anna Jansson, Anders Roslund, Börge Hellström, Katarina Wennstam, Christoffer Carlsson och Denise Rudberg.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired6@boktugg.se

Stäng meny