Amazon och Hachette sluter fred

En tvist som pågått i flera månader har nu fått sitt slut när Amazon och Hachette kommer överens och sluter fred. Anledningen till tvisten? Priset på förlagets e-böcker.

Hachette som är ett av USA:s största bokförlag har legat i dispyt med Amazon sedan en längre tid tillbaka. Tvisten grundar sig i att de två företagen haft olika syn på hur man ska prissätta förlagets e-böcker, vilket blivit en diskussion som förts både mellan företagen och i diverse amerikanska medier. Amazon har under en längre tid velat ha en låg prissättning på e-böcker, något som Hachette satt sig emot, och det är där gnisslet uppstått.

Efter en väldigt lång och utdragen tvist har de två giganterna nu kommit överens. För Amazon innebär detta att man kommer att återgå till normala lagernivåer av Hachettes böcker och därmed återigen kan erbjuda sina kunder det fulla utbudet av författare såsom Michael Connelly, J.K. Rowling och James Patterson, som alla getts ut på det franskägda förlaget. Under tvisten var det inte heller möjligt att förbeställa böcker från Hachette på Amazon, något som nu alltså kommer kunna erbjudas igen.

Ingen av parterna vill kommentera hur man kommit överens, eller några detaljer kring det avtal man nu undertecknat som kommer att träda i kraft i början av 2015. Hachette har dock i uttalande hävdat att man nu som förlag kommer att få full kontroll över prissättningen på de e-böcker man säljer genom Amazon.

– Denna metod, som kallas förlagsmodellen, skyddar värdet på våra författares innehåll, samtidigt som förlaget har möjlighet att ändra priserna dynamiskt för att maximera försäljningen, skriver Hachettes VD Michael Pietsch i ett mail till anslutna författare.

Foto: Calvin YC

retired1@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL