Evelina Varas

Evelina Varas är en poet och författare från Göteborg. 2017 utkom hon med novellsamlingen Moderstystnaden samt diktboken Socialdjuret.

velina Varas är verksam estradpoet, icke-verksam jurist, tidvis spårvagnsförare, helhjärtad moder på halvtid och en inbiten vagabond. Hon skriver utifrån den spruckenhet som kommer sig av att våga fortsätta ompröva tillvaron.

Hennes språk har ett uppfordrande driv som kräver koncentration, men också en karaktäristisk lekfullhet vilken nästlar in läsaren i sitt vildvuxna bildspråk.

2017 utkom Evelina Varas med böckerna Moderstystnaden och Socialdjuret. Moderstystnaden är en lyrisk novellsamling som utforskar dysfunktionella relationer mellan föräldrar och barn. Socialdjuret är en diktsamling med texter som tidigare publicerats på sociala medier, tematiskt sammanfogade i bokform.

Evelina Varas utforskar de mest smärtsamma skärningspunkterna i livet, där identiteterna hos en människa inte går ihop. Vare sig hon uttrycker sig i lyrik- eller prosaform finns en anstrykning av desperation precis under textens yttersta hudlager, men också en stor noggrannhet och lekfullhet i språket. Det märks tydligt att formuleringarna är hennes hemvist. Evelina Varas är en angelägen röst i en tid när perfektionen kommit att utgöra normativ regim; med sprucken stämma förkunnar hon rätten att falla i bitar, för att sedan resa sig igen.

https://evelinavaras.wordpress.com/