Svenska Akademien : Makten, kvinnorna och pengarna

Svenska Akademien : Makten, kvinnorna och pengarna
Författare
Förlag Bokförlaget Polaris
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor308
Vikt474 gr
Utgiven2019-08-14
SABBf-cz Stockholm: Svenska akademien
ISBN 9789177951643
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Vad är det som får en mer än 230 år gammal kulturinstitution att plötsligt falla samman? Handlar det, såsom framställts,om en konflikt mellan tradition och modernitet, om frågor om makt och kön? Eller handlar det bara om sådant som förr eller senare måste uppstå i en organisation med en så problematisk struktur, nämligen bristen på transparens och insyn genom uråldriga sekretessregler? Liksom en kraftigt utökad finansiell och kulturell makt som oundvikligen korrumperar? 

Dramat om den Svenska Akademien sträcker sig i själva verket långt tillbaka i tiden. Med hjälp av ett omfattande intervjumaterial,ingående research och genomgång av äldre dokument nystar författarna upp en hittills okänd och ibland avvikande bild av historien som landat i dagens konvulsioner och i en oviss framtid för ett av Sveriges starkaste internationella varumärken, Svenska Akademien.  

Christian Catomeris och Knut Kainz Rognerud är båda journalister på SVT och upphovsmän till dokumentären Det slutna sällskapet.Båda är dessutom författare till ett flertal böcker.