Åren

Åren
Författare
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor279
Vikt510 gr
Utgiven2022-10-24
SABHce
ISBN 9789113129655

2022 års Nobelpristagare i litteratur!

<em>Åren</em> är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollektiva självbiografin - för att på så sätt fånga tidens gång.

Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.

Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. <em>Åren</em> har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete <em>På spaning efter den tid som flytt</em>, men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.