Här är alla de nominerade till Augustpriset 2022

De nominerade till Augustpriset 2022.
Nominerade till Augustpriset 2022. Bakre raden från vänster: Andreas Cervenka, Claes Britton, Nina van den Brink, Emma AdBåge, Ellen Strömberg, Elisabet Ericson, Lina Wolff, Marie Norin, Hans-Gunnar Axberger, Jenny Tunedal, Amat Levin. Mellersta raden från vänster: Iman Mohammed, Erik Svetoft, Henrik Wallnäs, Nora Khalil, Anneli Jordahl. Främre raden från vänster: Ia Genberg, Maja Larsson, Johannes Anyuru. Ej närvarande: Eva Lindström. Foto: Andreas Sundbom.

På måndagskvällen presenterades de nominerade titlarna och författarna som kan vinna Augustpriset 2022.

Ett av de mest prestigefyllda litterära priserna i Sverige är Augustpriset. Dessutom är det uippdelat i två steg där vi får de sex nominerade i varje klass, det som i engelskaspråkiga länder skulle ha kallats en shortlist.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

De har haft många böcker att ta ställning till. Augustprisets jurygrupper granskar nämligen enbart de böcker som förlagen har anmält till tävlingen (och betalt anmälningsavgift för). Sammanlagt har 542 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 204 titlar skickats in, till fackboksklassen 178 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 160 titlar.

Årets Augustpris delas ut vid Augustgalan den 28 november. 

Här nedan hittar du alla de nominerade med juryns omdöme. Vi hittar flera författare som varit nominerade tidigare och till och med vunnit Augustpriset. Men även en del nya.

Hur gick det då i förlagskampen? Ja, Norstedts hade hälften av de skönlitterära nomineringarna och två i fackboksklassen alltså totalt fem. Dessutom hade Rabén & Sjögren två (varav en delas med Schildts & Söderström).

Natur & Kultur hade tre i fackboksklassen och en i barnboksklassen, dvs totalt fyra. Plus en till imprintet Weylers förlag. Albert Bonniers förlag hade två nomineringar, en fackbok och en skönlitterär. Bonnierförlagen fick en till via Wahlström & Widstrand men ingen alls i barnboksklassen.

Alfabeta fick två nomineringar i barnboksklassen, Lilla Piratförlaget fick en.

Lilla Augustpriset dominerades av orter i Stockholmstrakten vilket får oss att undra över hur väl man nått ut med tävlingen i resten av landet? Om vi ska råda bot på Stockholmsfixeringen i branschen är det kanske där man ska börja – med framtidens författare?

De nominerade till Augustpriset – Årets svenska skönlitterära bok 2022

Ixelles, Johannes Anyuru, Norstedts
Fiktiva livsöden är ett kapital som kan styra världen, medan verkliga människor som inget har riskerar att förlora allt – och gå under i bortglömda stadsdelar utan namn. Johannes Anyurus Ixelles är en existentiell och poetisk roman om berättandets gäckande makt, och en generation barn som gjorts omöjliga att sörja.

Detaljerna, Ia Genberg, Weyler förlag
I Detaljerna blir en glödande feber en portal till det förflutna och de relationer som en gång betydde allt – i ett liv som inte längre finns. Med vemod, precision och lågmäld humor skriver Ia Genberg fram de skärvor som skapar en människa, och låter sin röst ljuda med omisskännlig klang. I den exakta känslan för de små detaljerna blir en hel värld levande.

Björnjägarens döttrar, Anneli Jordahl, Norstedts
Björnjägarens döttrar är en driven och upprorisk roman om syskonskap, våld och ensamhet. När Anneli Jordahl går i dialog med en finsk klassiker blir sju systrar föräldralösa och drar till skogs för att överleva – i en kamp mellan natur och kultur, ursprung och civilisation, begär och bildningstörst. En vildsint berättelse om längtan efter att ställa sig utanför samhället, och priset för detta.

Minnen av infraröd, Iman Mohammed, Norstedts
Dillchips, dadlar och gurkmeja. Långa flätor som klipps av. Våld som missar – och träffar. Genom förtätade bilder och språkliga vändningar som följer minnets egna lagar undersöker Iman Mohammeds diktsamling Minnen av infraröd det svåra utrymmet mellan språk, kropp och erfarenhet. Explosivt och koncentrerat intas det vardagliga av smärtan, och av det som gått förlorat.

Dröm, baby, dröm, Jenny Tunedal, Wahlström & Widstrand
Dröm, baby, dröm är en tät och infallsrik diktsamling som hämtar sin kraft ur grekiska tragedier, psykologiska skattningstabeller och ett skövlat folkhem. Jenny Tunedal talar förlustens språk i ett evigt efteråt, och dess slitna bilder skiner som nya i en oförsonlig och rasande sorgesång.

Djävulsgreppet, Lina Wolff, Albert Bonniers Förlag
I denna komplexa roman skildrar Lina Wolff en relation där erotik, kontroll och död öppnar ett gapande slukhål för både huvudperson och läsare – bortom normalitet och galenskap. Med oväntade upptrappningar och skeva dimensioner bär Djävulsgreppet på en intensitet som sätter själva verkligheten ur spel.

De nominerade till Augustpriset – Årets svenska fackbok 2022

Statsministermordet, Hans-Gunnar Axberger, Norstedts
Man kan undra om vi behöver ännu ett tillskott till den rikliga litteraturen om Palmemordet, men Hans-Gunnar Axberger – huvudsekreterare i statens granskningskommission – har snart nog motiverat sitt bidrag. Metodiskt följer han händelseförloppet och med det ena exemplet lagt vid det andra styrker han sina bärande teser om misskötsel, prestigehunger och politisk-taktiska felbeslut. Språket är stramt återhållet men mellan raderna pyser både vrede och förtvivlan fram.

Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf, Nina van den Brink, Norstedts
Maja Ekelöf, städerska och ensamstående fembarnsmor, gjorde succé med sin dagbok Rapport från en skurhink från 1970. Nina van den Brink väver skickligt ihop Maja Ekelöf – städerska, hyllad författare, abortförespråkare och vänsteraktivist – med berättelser om städerskor i sin egen familj. De närgångna beskrivningarna av varje arbetsmoment och dess verkan på kroppen är nästintill poetiska. Boken är lika mycket ett starkt porträtt över ett av Sveriges mest gripande författarskap som en uppgörelse med välfärdsbygget som inte kom alla till del.

Pontus Hultén. Den moderna konstens anförare, Claes Britton, Albert Bonniers Förlag
Pontus Hultén är nog idag okänd för de flesta, ändå var han konstpionjären som under 1960-talet satte Moderna museet på världskartan. Claes Britton ger i sitt storverk på nästan 900 sidor ett nyanserat porträtt av den omstridde museimannen. Han vurmade för den moderna konsten och ville göra den tillgänglig för alla. Nu får läsaren sig till livs även en hel del av 1900-talets konsthistoria i denna livliga och underhållande biografi.

Girig-Sverige. Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika, Andreas Cervenka, Natur & Kultur
På bara några få decennier har Sverige övergett folkhemstanken och den gemensamma välfärden som sin bärande idétradition. Från att ha varit ett av världens mest jämlika länder har Sverige blivit ett land med starkt ökande klyftor och ett paradis för miljardärerna. Med humor, driv och på få lättlästa sidor lyckas Andreas Cervenka skriva en bladvändare där han med hjälp av en massa siffror försöker förklara vad som egentligen hände med folkhemssverige och dess strävan efter ekonomisk jämlikhet.

Kläda blodig skjorta. Svenskt barnafödande under 150 år, Maja Larsson, Natur & Kultur
Journalisten Maja Larsson gör närmast en idéhistorisk odyssé genom olika faser i samhällets syn på barnafödande. Utifrån sin egen släkts erfarenheter tar hon med oss genom 150 år av förlossningar – praktik, teori, attityder, synsätt. Självlärda gummor med påstådda förbindelser med det övernaturliga fasas successivt ut till förmån för medicinskt skolade yrkeskvinnor – dock inte över en natt och inte utan motstånd. Med stöd av rikliga, ibland nästan plågsamt detaljerade exempel ur skriftliga källor, skapar Larsson en både rörande och upprörande läsupplevelse.

Svart historia, Amat Levin, Natur & Kultur
I 87 korta, glasklara kapitel tecknar Amat Levin en stor och mångfacetterad bild av Afrika som geografisk, kulturell och politisk kontinent, och även av svarta människors liv och gärningar i världen i stort. Det är en berättelse om förtryck, slaveri och kolonialism, men också om svarta pionjärer och ett synliggörande av en försummad del av världshistorien. Levins Svart historia är på samma gång ett fascinerande historiskt lapptäcke och ett folkbildningsarbete av stora mått.

De nominerade Augustpriset – Årets svenska barn- och ungdomsbok 2022

Såret, Emma AdBåge, Rabén & Sjögren
Att ramla och slå sig är en stor sak för varje barn. Att dessutom få ett sår är en katastrof! Men kanske också lite… mysigt? Särskilt om man blir buren i kungastol och får exklusivt tillträde till lärarrummet. Med psykologisk skärpa och utsökta bildkompositioner fångar Emma AdBåge allas vår längtan efter att bli uppmärksammade och omhändertagna.

Yani, Nora Khalil, Natur & Kultur
Spoken word-poeten Nora Khalil briljerar som romanförfattare i denna Albyskildring för 2020-talet. I de välskrivna dialogerna framträder ett pärlband av röster. Ett utvisningsbeslut drar in som ett mörkt moln och vänskaper fördjupas. Med poetisk pregnans och förlösande vass humor navigerar författaren skickligt mellan glädje och hudlös sorg.

Jaga inte oss, Eva Lindström, Alfabeta
Lugn och ro, det är ekorrarnas enkla önskan. Men i kraftmätningen med jägarna ser de ut att dra det kortare strået. Med skogens glödande höstfärger som fond, tecknar Eva Lindström fram bilderboksvärldens mest älskvärda och okuvliga underdogs.
Bör vi lyssna på dem?
Ja.
Är de coola?
Ja.

Bettan, Marie Norin & Elisabet Ericson, Alfabeta
I berättelsen om den gränslösa Bettan bjuder Marie Norin och Elisabet Ericson på en lyrisk färgexplosion. Med stor humor och underliggande mörka stråk fångar bilderboken skickligt erfarenheten av att tappa bort sig själv i en relation. Berättaren blir en tickande bomb som läsaren med allt starkare medkänsla följer mot den oundvikliga detonationen.

Vi ska ju bara cykla förbi, Ellen Strömberg, Rabén & Sjögren och Schildts & Söderströms
Lyhört och träffsäkert skildras tonårens brytningstid då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktik, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv.

Ingen fara!, Henrik Wallnäs & Erik Svetoft, Lilla Piratförlaget
En stadig rytm väver samman text och bild i Henrik Wallnäs och Erik Svetofts sandlådeäventyr. Intrigen fördjupas i takt med att overallerna blir allt lerigare. När rytmen väl bryts håller både karaktärer och läsare andan. Här är barnen i fokus, självklara i sin uppenbarelse och handlingskraft. En småbarnsbok som vidgar genren genom att både hylla och utmana dess konventioner. Litet format? Ingen fara! Stor dramatik? Ingen fara!

Nominerade till Lilla Augustpriset 2022

Döden i rom, Ali Alonzo, Stockholm
Varje ord vibrerar av liv i denna berättelse om en grupp sextonåriga svenskar som driver runt mellan kloster och kyrkor i Den eviga staden. Ironiskt nog är det just genom att aldrig väja för det fula, det äckliga, det trasiga som författaren blottlägger det vackra i att inte vara som alla andra. En ändlöst fascinerande text.

Vykort från vecka 3, Vanja Jakobsson, Stockholm
Med hjälp av små händelser under en veckas stilla lunk åskådliggör skribenten konstfullt hur psykisk ohälsa ter sig i vardagen. Det är både lågmält och expressivt på en och samma gång. Allt ligger i de väl utvalda detaljerna.

Högt gräs, Julia Kaplan, Bromma
Redan från början vet vi att det inte kommer att sluta väl, men genom den vibrerande närvaron håller författaren läsaren i ett järngrepp hela vägen till den tragiska upplösningen.

En bukett med nejlikor, Amelie Tottie Matousek, Stockholm
Med utsökt gestaltning skildrar författaren hur livet är för de som lever kvar när älskade anhöriga rycks bort eller försvinner in i demensens dimmor. Den vardagliga kärleken som vi alla kan känna igen ger läsaren tröst och tillförsikt.

Tankar under päronträdet, Karna Mårtensson, Lund
Med en jagberättares utsiktspunkt från familjekretsen i en förfallen trädgård gestaltas vackert och psykologiskt övertygande en betraktande ung människas mognad genom den både plötsliga och gradvisa insikten att åldrande och död är ofrånkomligt i livet.

På motorcykeln, alldeles för nära helvetet, Elilia Piotrowska, Bandhagen
Stämningsfullt och dramatiskt beskrivs en ödesmättad afton som inleds i förtvivlan, innan en oväntad hjälpare styr berättelsen mot en strimma av hopp. Förtätade ögonblick greppar tag om läsaren i en text där allt står på spel.

Augustprisets jurygrupper

Årets svenska skönlitterära bok
Mia Strandell (ordförande), Mattias Eklöf, Kristina Lindquist, Sorin Masifi och Carl Åkerlund.

Årets svenska fackbok
Joanna Rose (ordförande), Magnus Bremmer, Nino Dawod, Kalle Lind och Devrim Mavi.

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Salomon Hellman (ordförande), Stina Nylén, Hanna Ottersten,
Maria Lassén-Seger och Lydia Wistisen.

Lilla Augustpriset
John Häggblom (ordförande), Eva Boström, Maria Frensborg,
Alex Haridi och Anna Nordlund.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.