Buthler Grimwalker: Alex Storm går från huvudkaraktär till medförfattare

Huvudkaraktären Alex Storm kommer till liv och ersätter Dan Buthler som medförfattare. Foto: Pressbild och Martin Magntorn. Animation: Boktugg.

Spökskrivare får en ny innebörd när Alex Storm, huvudperson i en bokserie som sålt över 200 000 exemplar, plötsligt ersätter Dan Buthler i författarduon och ska skriva nästa bok med Leffe Grimwalker.

– Det är ett sådant tryck på serien att en eller två upphovsmän aldrig hade mäktat med att möta efterfrågan. På film och tv-sidan kan man ha flera manusförfattare som skriver i en franchise utifrån en karaktär eller ett universum. Det vill vi översätta till bokvärlden genom att göra den starka karaktären Alex Storm till författare, säger Lasse Brahme, vd på Bokfabriken i ett pressmeddelande.

Läsarna känner Alex Storm som familjefadern som ofrivilligt dras in i en karriär som kriminell i serien som bär hans namn, skriven av författarduon Leffe Grimwalker och Dan Buthler. Det har blivit en framgångssaga för Bokfabriken och de hittills utkomna fyra delarna har sålt i 200 000 exemplar. Men nu går han från fiktiv karaktär – till författare.

Låter det rörigt? Från och med den femte boken om Alex Storm, ”Krigsvindar”, som utkommer 17 februari, och minst tre böcker till är författarduon till serien Grimwalker & Storm.

Lasse Brahme menar att förlaget i utvecklingen av konceptet har blickat mot film- och tv-serievärlden. Men även hämtat inspiration från musikindustrin och hur skivbolag arbetar med att para ihop artister som gästspelar på varandras skivor etc.

Omslaget till nya boken i serien där huvudpersonen Alex Storm plötsligt blivit medförfattare.

– Framåt tänker vi att Storm-franchisen både kan ge etablerade författare en chans att möta ny publik, testa en ny genre eller växa på det digitala, och som en möjlighet att börja odla talangfulla författarskap med chansen att skriva i en redan framgångsrik serie, fortsätter Lasse Brahme.

Bokfabriken för samtal med upphovsmän som ska kunna ingå i konstellationen framåt och har också planer på fler typer av spinoffböcker som ska ingå i Alex Storms litterära universum, bland annat blir det spinoffer med Jessica Storm.

De tittar också på konceptet från tv-serievärlden med en showrunner i form av en manusutvecklare och ett writers room som i samråd med Leffe Grimwalker ska driva konceptet framåt.


ANNONS


Men nyheten innebär alltså att författarduon Buthler & Grimwalker går åt varsitt håll.

– Dan Buthler är kontrakterad för en spänningstrilogi i en ny powerduo som inom kort kommer att avslöjas. Samtidigt som Leffe spinner vidare på Storm-succén, säger Lasse Brahme.

– Leffe och jag hade olika idéer om vart serien skulle ta vägen och hellre än att skrota ett intressant och givande universum, så valde vi att Leffe får följa sin plan för vad som händer med stackars Alex Storm. Det har även det goda med sig att jag har fått utrymme att gå vidare med andra spännande projekt, som jag hoppas kunna presentera väldigt snart, säger Dan Buthler.

Detta nya projekt ligger dock utanför Alex Storms universum och blir något helt nytt.

– När jag och Danne skapade serien ville vi göra något nytt, en serie som var uppbyggd som en tv-serie där man fick följa en längre röd tråd i säsonger med högt tempo och många twister. När Alex Storms universum nu delar på sig och det blir spinoffer har vi valt att dela på oss och jag önskar Danne all lycka i hans nya äventyr, säger Leffe Grimwalker.

Det stod i veckan klart att Buthler & Grimwalkers näst sista bok som duo, Stormfödd (uppläst av Jonas Malmsjö), är nominerad till Storytel awards som årets bästa ljudbok i kategorin Spänning.

Boktuggs fotnot: Det föder förstås frågan ifall Alex Storm nu ska ha rätt att skriva ett debutantporträtt?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL