Här är de nominerade till Slangbellan för bästa debut 2018

Helena Hedlund (foto: Kicki Nilsson), Marjan Svab (foto: Tom Wall) och Melody Farshin (foto: Caroline Andersson).

Helena Hedlund, Marjan Svab och Melody Farshin nomineras till BULT:s debutantpris Slangbellan för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2018.

Litteraturpriset Slangbellan delas ut av BULT, barn- och ungdomssektionen i Sveriges författarförbund, och premierar bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur. Årets vinnare avslöjas den 9 april, på barnboksfestivalen Litteralund i Lund.

Här är de tre nominerade:

Det fina med Kerstin av Helena Hedlund (illustrationer Katarina Strömgård)
Natur & Kultur
Motivering: Med ett lekfullt språk och ur ett precist barnperspektiv gestaltar Helena Hedlund Kerstins vardagliga och samtidigt livsviktiga problem. Det är ju så lätt att nästla in sig i lögner. “Det fina med Kerstin” är en debut som glimmar som guld, såväl i detaljerna som i helheten.

Stjärnorna ser likadana ut överallt av Marjan Svab (illustrationer Saga Bergebo)
Raben & Sjögren
Motivering: Stjärnorna ser likadana ut överallt är en gripande berättelse om flykt, från uppbrott till en ny vardag i ett nytt land. Längtan och sorg gestaltas med enkla medel i Marjan Svabs text och orden samarbetar lyhört med Saga Bergebos fantastiska bilder.

Mizeria av Melody Farshin
Bonnier Carlsen
Motivering: Melody Farshins Mizeria är en tragedi laddad med humor och lysande språkenergi. Tvillingarna Aicha och Ali glider obönhörligt isär när tonåren är slut och allvaret ska börja. En mångstämmig och aktuell skildring som får en att vilja ha mer.

Juryn har bestått av Boel Werner, Malin Eriksson och Anna Ehn.

Vinnaren, som får av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Helena Davidsson Nettelberg och 30 000 kronor, tillkännages vid en ceremoni tisdag 9 april i Lunds konsthall kl 18 (dörrarna öppnar 17.30). Då blir det också ett samtal med de tre nominerade och uppläsningar ur deras böcker.

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL