Möt Hans-Åke Lilja som driver världens största fansajt om Stephen King

Hans-Åke driver världens största sajt om Stephen King och har träffat författaren flera gånger.

Inte bara driver Hans-Åke Lilja den mest omfattande fansajten om Stephen King i hela världen, utan han har också träffat mästaren flera gånger. En fascinerande resa som började med en julklapp på 1980-talet.

De flesta av oss läser våra favoritförfattare och går sedan vidare till något annat, i väntan på att de ska komma ut med en ny bok. Men sedan finns det människor som verkligen hyllar sina hjältar och gör något mer av det.

Hans-Åke Lilja är en av dem och hans sida om Stephen King en av världens största. Och inte bara det – han har dessutom träffat Stephen King och intervjuat honom vid flera tillfällen.

Vi träffades på ett café i Malmö, efter att Boktugg skrivit om Hans-Åkes projekt med att ge ut en novellantologi inför 20-årsjubileumet av Liljas Library, som sidan om Stephen King heter.

Vi slår oss ner i sorlet och Hans-Åke berättar hur hans fascination av Stephen Kings författarskap tog sin början.

– Det var på 1980-talet, säger han. Jag läste mest serietidningar och en jul fick jag en bok, skriven av Stephen King. Det var Carrie. Jag tror jag fick den för att de ville få igång min läsning och uppmuntra mig och vi brukade dessutom få en julklapp tidigt på julafton så vi kunde roa oss under dagen sedan.

Han gillade boken, men blev ändå inte riktigt fast. Det var bra, men de där serietidningarna lockade fortfarande på honom. Ja, fram till att det var dags att skriva en bokrecension i skolan några veckor senare och han hittade Kings roman Cujo på biblioteket. Efter det fanns det ingen räddning längre.

– Nej, sedan var det bara att fortsätta med resten av hans böcker, säger Hans-Åke. Jag var helt fast och plöjde hela katalogen på svenska och gick sedan över på den engelska i början på 1990-talet, när Dark Towers-serien kom. Den var ju inte översatt till svenska på den tiden.

Och just Dark Towers-böckerna nämner han flera gånger. Han gillar hur många olika stilar som blandas och spänningen som byggs upp, även om den första boken var lite långsam och svår att komma in i. Filmatiseringen av samma serie, som kom i fjol, har han inte mycket till övers för.

– Nej, den var riktigt dålig, säger han och skrattar. Då finns det bättre filmer gjorda på Stephens böcker. Geralds Game, som kom 2017 är ett bra exempel. Den finns på Netflix. Sedan är The Mist riktigt bra också. Där hade man ändrat slutet och just det valet delade fansen i två olika läger.

I romanen med samma namn låter Stephen King pappan och sonen försvinna bort längs en väg efter att ha genomlevt helvetet, som ännu verkar pågå, medan man i filmen låter pappan skjuta sonen av någon sorts barmhärtighet i samma scen. Ett annorlunda och kontroversiellt val av regissören.

– Ja, jag håller med, säger Hans-Åke. Men Stephen själv säger att han blev förstummad över hur bra filmens slut fungerar. Han gick så långt som att säga att han önskar att han själv kommit på den lösningen.

Annars väntar Hans-Åke precis som alla vi andra på att Pestens tid ska filmas, och projektet har påbörjats flera gånger, men lagts ner igen. Nu ser det äntligen ut att bli av, som en serie på tio avsnitt.

– Men jag tror det först när jag ser det, säger Hans-Åke och ler.

Hur började allt en gång i tiden?

Vi fortsätter prata medan sorlet stiger och dämpas med jämna mellanrum runt omkring oss.

Och jag är så klart nyfiken. Hur kom det sig att han skapade en fansajt, för Stephen King, för 22 år sedan? Förklaringen är att många saker sammanföll.

– Läget var bra, helt enkelt, säger Hans-Åke. Jag gick på universitet och hade tillgång till datorer just när internet slog igenom. Det var ju explosionsartat. Plötsligt kunde man läsa sig till det mesta och få nyheter direkt.

Trots det saknades det en bra sida om Stephen King. Det fanns ett par chatt-grupper, men inte så mycket mer. Då gör jag väl en själv då, tänkte han och drog igång arbetet med att samla ihop material.

Och det var alltså en tacksam period att göra en sådan sak under. Inte minst när det gällde bokbranschen.

– Före internet så visste man rätt lite om när nya böcker skulle dyka upp, säger han och dricker en klunk kaffe. Man kunde gå in i en bokhandel och plötsligt hitta en ny roman av Stephen King där, som en fullständig överraskning. Underbart, så klart. Jag kan sakna den där känslan av ovetskap.

Men han vände det här nya och stora nyhetsflödet på internet till sin fördel och samlade som sagt ihop allt han kunde hitta om Stephen King och byggde långsamt upp sin nya sida. Fler och fler hittade dit och till slut hade han 3 000 besökare om dagen, när det var som mest.

Mailen trillade in och frågorna har varit många under åren som gått. Folk undrar om allt från nya böcker till hur man får kontakt med Stephen King själv. En del tror till och med att det är Stephen King som driver sidan.

– Sedan har förstås folks sätt att surfa förändrats de senaste åren, säger Hans-Åke. Förr vaknade folk och surfade in på Liljas Library för att se om det fanns några nyheter, men nu följer man mer flöden på Facebook och så. Det är bra det också, men lite svårare att mäta.

Hans-Åke

Men många följare har han, Hans-Åke. Hela 32 000 människor följer Liljas LibraryFacebook, en ansenlig summa som för respekt med sig. Kanske var det också därför han till slut fick en egen intervju med Stephen King, som enda fansajten i världen.

Det första samtalet med Stephen själv
Ingen annan liknande sida har någonsin lyckats med en sådan sak. Men hur lyckades han då, egentligen, att få skräckmästaren Stephen King själv på tråden, inte bara en gång, utan flera?

– Ja, jag är rätt ihärdig, skrattar Hans-Åke. Man får inte ge sig. Jag fick bra kontakt med hans assistent och frågade om en intervju ett par gånger om året. Och när tillräckligt mycket tid hade gått, så tröttnade de väl på mig.

Han minns fortfarande känslan när han satt där med luren i handen och hörde rösten i andra änden. Hello, this is Stephen. En märklig och omtumlande händelse, efter att ha älskat författarens böcker i så många år. Och ändå – efter bara tio minuter var det som att prata med en gammal kompis.

– Ja, han är verkligen fin och ödmjuk, säger Hans-Åke. Det var enkelt att prata med honom och intervjun blev jättebra. Efter det har vi gjort om det en gång till och det var lika enkelt att hitta saker att snacka om då. Men jag försöker hålla mig på rätt sida hela tiden. Jag lämnar privatpersonen Stephen utanför samtalet och koncentrerar mig på hans karriär och böckerna.

Trots det får han så klart korn på en del roliga historier under deras samtal och möten. Hans-Åke har varit med på flera av hans event runt om i Europa. Särskilt gillar han de där små historierna som Stephen delar med sig av och som inte så många har hört.

En av favorithistorierna är den om damen som kom fram till Stephen King i en bokaffär i en liten håla i USA och anklagade honom för att skriva skräp. Hon skrek och ondgjorde sig över hans dåliga litteratur, hur hemsk den var.

Och när hon var klar avslutade hon med att säga: Du borde skriva mer fina berättelser, som den där filmen Nyckeln till frihet. Förvånad nickade Stephen mot henne och sa sedan lugnt att det ju var han som hade skrivit förlagan till just den filmen. Mam, I wrote the short story. Då var hon redan på väg ut ur bokhandeln, med orden: Nej, det har du verkligen inte gjort!

– Stephen berättade också en annan historia för mig, säger Hans-Åke. När han var i Australien för några år sedan gick han in i en annan bokaffär och såg exemplar av sin egen bok ligga staplade på ett stort bord. Han ville vara snäll och började signera dem. Med resultatet att en av de anställda kom rusande fram till honom och anklagade honom för att vandalisera böckerna. Hon ville ringa polisen. Det slutade med att Stephen King fick vara så snäll att identifiera sig som … Stephen King.

Många och okända historier verkar det alltså finnas gott om, i Stephen Kings kammare.

Novellsamlingen

Nu har Hans-Åke alltså gett ut en egen novellsamling, där han samlat ihop flera noveller av kända och okända författare. Stephen King gav honom en novell som bara publicerats två gånger tidigare, i små amerikanska tidningar på 1970-talet. Men även kända svenskar är med i boken, så som John Ajvide Lindqvist.

Boken var från början bara ett litet projekt men tog fart av egen kraft och nu finns samlingen redan utgiven och översatt i Bulgarien, USA och Italien. Och snart också i Tyskland, Tjeckien, England och Sverige. En fantastisk framgång, så klart.

Framöver tänker sig Hans-Åke att han driver sidan i minst tjugo år till. Han tröttnar inte och älskar sitt projekt.

Innan vi skiljs åt frågar jag om han inte har fler sådana där små historier från Stephen själv. Han tittar konspiratoriskt på mig och säger:

– Jo, det finns en till som jag kommer att tänka på. I Dark Tower-serien har siffran 19 en stor roll, och de böckerna började komma ut under 1980-talet. Flera år senare hände något … Du vet, Stephen King blev nästan dödad av en ouppmärksam bilförare och svävade mellan liv och död under flera dagar. Slumpen var olycklig, att han befann sig just där och då, när bilen kom körande över krönet. Men … omständigheterna slutar inte där. Alltihop hände den 19 juni 1999. Siffran nitton återkommer på flera sätt runt händelsen.

Jag nickar och lyssnar fascinerat på berättelsen och är nästan på väg att vända mig om och gå när Hans-Åke fortsätter.

– Ja, det slutar inte där, förstås. Han som körde bilen … han dog under oklara omständigheter den 21 september 2000. Alltså på Stephen Kings födelsedag.

Och som alla goda berättare vet Hans-Åke när gonggongen ringer och man ska lämna scenen på topp. Vi säger hej då, men jag är rätt säker på att Boktugg återkommer till ämnet Stephen King fler gånger.

Särskilt eftersom han släpper två nya böcker bara i år. Följ Liljas Library, så missar ni ingenting …

Här kan ni följa Hans-Åke:

https://shininginthedarkanthology.com/se/

https://www.foljeslagarna.com

https://www.liljas-library.com

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

 

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.