Den vinnande boken i skönlitterära klassen för Augustpriset 2017 fanns inte som ljudbok dagen efter prisutdelningen. Fotomontage: Boktugg.

Ljudboksrevolutionen har inte nått Augustpriset

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Endast 4 av 18 nominerade titlar finns som ljudbok. Och bara en av de tre Augustprisvinnarna – och den kom ut samma dag som prisutdelningen. Mest överraskande är att Johannes Anyurus bok ännu inte går att lyssna till.

Efter prisutdelningen konstaterades under minglet att årets Augustpriser 2017 inte var någon fullträff för streamingtjänsterna eftersom nästan inga titlar går att lyssna på där. Dagen efter Augustgalan finns bara fyra av titlarna i ljudformat på streamingtjänsterna eller för download. Betydligt fler finns dock som ebok.


ANNONS


När det gäller Augustprisvinnaren Johannes Anyuru så är ljudboken på gång.

– Den spelas in i december, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts.

Försäljningen av pappersboken fick förstås ett lyft efter Augustprisnomineringen och definitivt nu efter att också ha fått Augustpriset.

– Den var redan en av årets storsäljare för oss. På tisdagsmorgonen tryckte vi till ytterligare 25 000 exemplar som kommer ut i butik nästa vecka, säger Olle Lidbom.

ANNONS

Men Boktugg har gått igenom alla de nominerade titlarna och konstaterar att det blir rejäl bakläxa för ett par förlag som ägs av Storytel liksom några förlag som ingår i Bonnierkoncernen – där även BookBeat återfinns.

Skönlitteratur
Vinnaren De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru finns inte som ljudbok ännu. Trots att den är utgiven av Storytelägda Norstedts.
Faktum är att den andra Norstedts-titeln som var nominerad, Sidonie & Nathalie : från Limhamn till Lofoten av Sigrid Combüchen inte heller är utgiven som ljudbok.
Rosor skador av Jenny Tunedal är en diktsamling, vilket kan förklara den uteblivna ljudboken.
Hastigheten av Jörgen Gassilewski finns inte heller som ljudbok.
Däremot finns Just nu är jag här av Isabelle Ståhl och I en skog av sumak av Klas Östergren. De båda titlarna kommer från Natur & Kultur.

Summa: 2 av 6 titlar finns som ljudbok.

Fackböckerna
Vinnarboken Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer finns som ljudbok. Den kom ut den 27 november, samma dag som Augustgalan …
Frågor jag fått om Förintelsen av Hédi Fried finns som ljudbok, däremot inte Brandvakten av Sven Olov Karlsson som visserligen innehåller en del bilder.
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv av Johan Svedjedal är inte utgiven i ljudformat och inte heller Är vi framme snart? : drömmen om Europas förenta stater av Per Wirtén.
Inte heller Nära fåglar av Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson har producerats som ljudbok. Det är dock fullt förståeligt med tanke på att den till stora delar är en fotobok.

Summa: 2 av 6 titlar finns som ljudbok.

Barn/ungdom
Vinnaren Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg är en bilderbok som inte blivit ljud och detsamma gäller Om dagen tar slut av Lisa Hyder och Per Gustavsson.
Anrop från inre rymden av Elin Nilsson finns inte heller som ljud trots att den är en textbok. Ungdomsboken För att väcka hon som drömmer av Johanna Nilsson finns inte som ljudbok trots att den är utgiven av Storytelägda Rabén & Sjögren.
Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Lena Ollmark med bilder av Per Gustavsson är av förklarliga skäl inte förvandlad till ljudbok.
Slutligen bilderboken Dumma teckning! av Johanna Thydell , Emma Adbåge finns inte som ljudbok.

Summa: 0 av 6 titlar finns som ljudbok.


ANNONS


Böcker som domineras av bilder gör sig sällan som ljudböcker och det är helt logiskt att de inte heller producerats. Men varför har inte resterande romaner, fackböcker och barn- och ungdomsberättelser lästs in? Är det ett tecken på att de böcker som nomineras för Augustpriset bedöms som så smala att lyssnarkretsen är för liten – ifall de inte uppmärksammas genom ett pris?

Kanske var det därför Storytel passade på att skicka ut de nominerade till Stora Ljudbokspriset idag? Där garanterat samtliga titlar finns som ljudbok. Och i vissa fall endast som ljudbok (och ebok).

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Bland ett 30-tal titlar fastnar vi för Bokhunden Edgar och tågmonstret av Ingrid Jönsson, Spöket av Aase Berg och Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick av Sebastian Laneby.

🎂 Födelsedagar: Tove Jansson (1914-2001) var född den 9 augusti och sedan 2020 är det en inofficiell flaggdag i Finland, då Tove Jansson-dagen firas. Hon är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen, den första, Småtrollen och den stora översvämningen, utkom redan 1945. Förutom författare var hon illustratör, konstnär och serieskapare. Katarina Wennstam (född 1973) har födelsedag idag. Journalist, författare och debattör som senare i höst kommer med Dödsbädden, den tolfte boken i hennes Justitiaserie.

👩‍🍳 Den 9 augusti är tydligen Rulltårtans dag men även Internationella dagen för världens ursprungsfolk. Recept på rulltårta hittar du i böcker som Baka i långpanna deluxe av Frida Skattberg. Dagens andra boktips får då bli Ursprungsfolkens religioner – Land, minne, kultur av Daniel Andersson.🚫 52 böcker. PEN America rapporterar att det största skoldistriktet i Utah har bannlyst 52 böcker av 41 författare som ska avlägsnas från biblioteken i distriktet. PEN ser det som en ”bekymrande eskalering i bannlysandet av böcker”. Bland de bannlysta böckerna finns exempelvis Den sommaren av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki och en bok av David Levithan (som i flera böcker ifrågasätter föreställningar om kön, genus och sexualitet, och tänjer gränserna för hur det kan skildras i ungdomslitteraturen). 42 % av titlarna som plockats bort har HBTQ-karaktärer eller -teman.

🤟 Mer än Tiktok. Colleen Hoover dominerade USA-topplistan för första halvåret 2022 vilket förklaras av #BookTok på TikTok. Eller? Slate gör en djupdykning och finner att Hoover var stor på både Youtube och Instagram långt innan Tiktok dök upp. Hon bryter även mot ”regeln” att hålla sig till en genre – till skillnad från många andra bästsäljande författare. Romantik är dock en återkommande ingrediens i vad som summeras ”the everything bagels of popular fiction”. I september kommer hennes nya roman Minnen av honom på svenska – på Modernista.

Mikael Strömberg, författare. Foto: Eva Lindblad

✍️ Skrivkramp. Från en bok med skrivkramp, ett år med skrivkramp till ett riktigt flyt och nya böcker på gång – för första gången utan övernaturliga inslag. Mikael Strömberg vill kalla sig författare, inte skräckförfattare.

🧻 Dyrare papper. Ännu en våg av prishöjningar på papper kan komma att drabba bokbranschen. Två papperstillverkare, Mitsubishi HiTec Paper och Sappi Europe, aviserar prishöjningar i storleksordningen 8-15 % i september, skriver Printweek. Detta trots att de redan höjt priserna med 10-25 % tidigare i år. Återstår att se hur detta påverkar tryckpriserna för böcker.

🏆 Tyskt pris. Författaren Emine Sevgi Özdamar (född 1946 i Turkiet) är årets mottagare av Georg Büchner-priset, Tysklands finaste och största pris till ett författarskap med en prissumman på hela 50 000 euro. Det delas sedan 1923 ut av Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Emine Sevgi Özdamar kunde inte fortsätta som skådespelare i Turkiet efter militärkuppen 1971 och 1976 gick hon i exil. På svenska finns Özdamar utgiven på Rámus med Sällsamma stjärnor stirrar mot jorden i Anna Lindbergs översättning, en självbiografisk roman från 70-talets Berlin, om en delad stad, exilen från Turkiet, små- och stora kärlekshistorier och framförallt kärleken till teatern. Özdamar är den fjärde Büchnerpristagaren i Rámus utgivning efter Felicitas Hoppe, Jan Wagner och Terézia Mora. 

📦 Distributionsbråk. Flera danska förlag rasar mot prishöjningar som DBK gjort, skriver Bogmarkedet. DBK har dubbla roller, både bokdatabas och 3PL-tjänster (tänk som om Förlagssystem och Bokinfo var ett bolag) – monpol kaller kritikerna det. DBK höjdetitelavgiften för de förlag som inte nyttjar deras lagertjänster (från 2,50 till 9 kr/månad och titel) och sänkt den för sina 3PL-kunder (från 10 till 9 kr). Dessutom höjs uppstartsavgiften för nya förlag till hela 17 500 DKK (motsvarande 24 400 SEK). DBK drivs som en fond sedan 1894. Överskott delas ut som stöd till projekt som främjar läsning. 2021 gjorde DBK en vinst på 3,9 milj DKK och omsatte 129 milj DKK.


Uppdateras under dagen …