BookBeat: Talsyntes skapar många rättighetsfrågor

Niclas Sandin, VD för streamingtjänsten BookBeat.

Kommer talsyntes att bli standard i streamingtjänsternas appar eller användas för att massproducera ljudböcker av backlist? Niclas Sandin på BookBeat ser möjligheter men även utmaningar.

Boktugg skriver i en separat artikel om de nya teknikgenombrott inom talsyntes som nu presenteras. Rent tekniskt ligger det inte långt borta med intelligent talsyntes som på egen hand klarar av att lära sig en röst och läsa upp en hel bok. Redan nu skulle en dator kunna läsa in en 20 timmar lång bok på en timme.

Frågan är förstås: Hur långt har de svenska streamingtjänsterna kommit när det gäller talsyntes?

– Vi har diskuterat frågan med olika internationella aktörer mest för att förstå hur långt tekniken har kommit och vilka fördelar de ser. I nuläget är det däremot inget aktivt spår vi driver när vi strävar efter att få tillgång till alla bra ljudböcker som redan finns, inte massproducera kataloger, säger Niclas Sandin, VD för BookBeat.

ANNONS

Hur länge tror du att det dröjer innan kunder kan välja röst på inläsare direkt i appen?
– Marknaden måste bli mycket större innan det kan bli ekonomiskt hållbart att producera flera versioner manuellt. Syntes kan lösa det men det är långt fram i horisonten för oss och skapar många rättighetsfrågor.

Hittills har talsyntes mest tillämpats på exempelvis automatiska telefontjänster. Men den tekniska utvecklingen går framåt.

– Det viktiga är lyssnarnas behov. Just nu efterfrågas högre kvalitet i den manuella uppläsningen i mycket högre grad än att en massa titlar ingen sett kommersiell potential i massproduceras via talsyntes. På sikt kan detta ändras, särskilt på nya marknader med mer begränsat innehåll, säger Niclas Sandin.

ANNONS

Fotnot: Boktugg har bett även Storytel och Nextory om en kommentar och hoppas få höra mer om hur de ser på talsyntes för ljudböcker framöver.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.