Volantes förlagschef Tobias Nielsén utanför Gamla Stans Bokhandel som drivs av Volante.

Storslam för Volante när Resumé utsåg Superkommunikatörer 2017

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

När Resumé utsåg näringslivets Superkommunikatörer var Volante väl representerade. Johan Norberg vann i kategorin “kultur” och Tobias Nielsén, förlagschef och grundare, hamnade själv på plats 16 i kategorin “kultur”, som enda person i förlagsbranschen.

”Handbollsspelare, debattörer och företagsledare. För femte året i rad utser Resumé Näringslivets 150 Superkommunikatörer i fem olika kategorier. Toppar listan gör Antonia Ax:son Johnson.” Så skriver tidningen Resumé om sin rankinglista som publicerades förra veckan.


ANNONS


Framsteg av Johan Norberg Förlag: Volante Inbunden Utgiven: 2017-03-06 ISBN: 9789188123695 [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Framsteg
av Johan Norberg
Förlag: Volante
Inbunden
Utgiven: 2017-03-06
ISBN: 9789188123695
[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Johan Norberg, vars bok Framsteg Volante nyligen givit ut, vann alltså i kategorin “kultur”. Andra personer på listan och som Volante samarbetar med — när det gäller hittills presenterade samarbeten — är Peter Jihde, Kjell A Nordström, Petter Stordalen, Lina Thomsgård, Sara Öhrvall, samt även Per Grankvist som Volante givit ut tidigare.

Men vad är hemligheten bakom framgången? Vi ställde lite frågor till Tobias Nielsén om både utmärkelsen och vad som är på gång på Volante.

Blev du överraskad över att bli utvald på listan?
– Ja, det blev jag. Min roll numera är ju framför allt att stå bakom andra personer som ska synas. Jag brukar sägas att Volante ska vara ett stöd för personer som kan och vill göra skillnad. Vilket märks av att så många personer knutna till Volante utöver mig var med på listan i år, säger Tobias Nielsén.

Vad är det i ditt/Volantes sätt att arbeta som du tror att juryn fastnat för?
– För att lyckas med kommunikation behöver man ha något som är tillräckligt intressant för att kommunicera, helst både avsändare och idé. Att identifiera och utveckla denna första pusselbit är vi väldigt bra på. Vad vill man prata om? Vad behöver man i samhället prata om? På ett reklambyråspråk hade jag sagt konceptutveckling här. Ibland svänger vi om, både kraftigt och snabbt. Just nu satte vi ett bokprojekt på paus med en författare då vi såg att en annan idé var möjligt och mer brådskande.

ANNONS

Ni jobbar egentligen bredare än traditionella förlag med föreläsningar bland annat?
– Ja, vi tänker lite mer ifrån ett helhetsperspektiv när det gäller att sprida denna berättelse eller kunskap. En del av Volante är att fungera som agentur, inte minst när det gäller föredrag. Sedan ett år tillbaka äger Volante också Speakersnet som är Sveriges mest framgångsrika talaragentur internationellt sett.

När ni letar nya författare – vad tittar ni främst på? Är det folk som har färdiga manus eller uppvaktar ni även dem som kan ha en story?
– Båda två. Men för oss är personen bakom oerhört viktig.

Hur gick det för Volante förra året och hur ser ut 2017 för er?
– Väl godkänt. Vi hade ett flertal titlar som gick bra, om än inte någon sensationell raket. På agentursidan gick det ännu bättre. Det är kul, det visar att vi samarbetar med personer som har något viktigt att säga.

Simon Brouwers och Olle Grundin lämnade ju nyligen för att starta eget, har ni hittat ersättare för dem?
– Journalisten Klas Ekman började i mars som ny redaktionsansvarig och är nu igång för fullt. Det känns fantastiskt bra. Han är en lysande berättare i olika format och har direkt tillfört mycket. Jag har nyss anställt en person på agentsidan och kommer snart rekrytera fler seniora redaktörer. Vi arbetar också parallellt med fler frilansare än vi brukar göra.

Ni startade ju en bokhandel i höstas – hur har det gått?
– Vid några tillfällen skapar vi magi, med någon författare på plats och riktigt intresserad publik. Jag älskar själv att stå i bokhandeln och berätta om alla böcker som är värda att läsas. Jag ser det annars som en säsongsbutik. Att få lönsamhet trötta tisdagar i mars är svårt. Nu förbereder vi en riktigt bra sommarbokhandel och utvecklar bland annat eget nonbooks-sortiment. Gamla stans bokhandel ska bli ett obligatoriskt besök för bok- och kulturintresserade. Vi ha också dragit igång uthyrning av lokalen till andra verksamheter.

Hur ser höstens utgivning ut?
– Riktigt, riktigt bra. Vi presenterar den snart, men jag kan nämna att vi släpper Max Tegmarks nya bok bland annat. Och Neil de Grasse Tyson, som dominerat på USA-listorna i maj, samt Nelson Mandels postuma självbiografi.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …