Debutanten Johan Carle ser kollektivt skrivande som en styrka

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

När författaren Johan Carle valde väg för sin debutroman Små Grodorna visste han genast att han ville ge ut den via ett förlag. Utan att låta sig nedslås av refuseringar fann han och Printz Publishing varandra i precis rätt ögonblick och på Bokmässan stod Johan vid signeringsbordet med de nytryckta böckerna bredvid sig. 

Över montrarna på Bokmässan ligger sorlet som ett bedövande lock och decibellnivån känns hotande nära blinket från en röd varningslampa. Vid ett högt bord i Printz Publishings monter står Johan Carle och signerar sin pinfärska roman Små Grodorna. Han hejar glatt på mig när jag kommer släpandes på kamera, block och väska och innan vi ger oss iväg till ett ställe där man har en chans att höra varandra räcker han över ett bokexemplar till mig.


ANNONS


– Klart du ska ha den, säger han med ett leende.

Vi slår oss ner i den betydligt lugnare hotellobbyn vägg i vägg med mässhallen. Det är soligt ute men framför de höga fönsterna hänger tunna gardiner som dämpar de skarpa strålarna.
Johan Carle debuterade i feel-good-genren med boken Små Grodorna 2016. Han är en av de förstagångsförfattare som lyckats med att bli utgiven av ett förlag direkt, något som enligt honom själv var den mest naturliga vägen att gå.

– Vill man ha en process med total kontroll är det kanske bättre att ge ut boken själv, säger Johan. Att bli utgiven av ett förlag har många fördelar men det innebär också kompromisser och man måste vara beredd på att bjuda in andra i sin text.

För Johan var inte detta något problem. Efter att ha både deltagit i och lett flera skrivkurser förändrades hans syn på skrivandet från att vara en ensam syssla till något man gör kollektivt. Det är inte alltid helt lätt att våga låta någon annan gå in och syna ett manus man arbetat med länge; ett utvecklande samarbete innebär beröm men också kritik. Men för Johan har det blivit en del som är väldigt viktig.

ANNONS

– Om man är två eller fler runt en text kan man uppnå en helt annan kreativ energi, säger han. Genom att läsa någon annans manus lär man sig också att kunna se sin egen text med lite distans vilket annars kan vara väldigt svårt när man är mitt i skrivprocessen.

Idén till Små Grodorna fick han redan för sju, åtta år sen. Förhållandet till texten blev lite av och på fram tills 2012 då skrivandet intensifierades för att slutligen mynna ut i en färdig bok.

– Jag är uppväxt på Björkön och hade förut en sommarstuga utanför Borås, berättar Johan. Det lilla samhällets mekanism är intressant eftersom den besitter en dubbelhet – å ena sidan skapar den en stark gemenskap, å andra sidan föder den likriktning och en social kontroll man inte finner på en större plats. Kontentan kan bli att det är obarmhärtigt för den som avviker från normen. Utanförskap vässas och kommer till sin spets på mindre ställen.

Denna något obehagliga beskrivning av svenskt småsamhälle har Johan placerat rakt ner i feel good- genren. Att skriva humor som blandas med svärta och allvar är något han tycker om.

– Feel good är hoppfullt men det innebär inte att det måste sluta lyckligt, konstaterar han. Så länge tillståndet förändras till något som blir bättre än det var från början har man lyckats. Jag tror att berättelsen blir till när någon läser den. Det är inte så att jag skriver för någon särskild mottagare men samtidigt måste jag ha dem med någonstans i bakhuvudet. För annars är det ingen bok.

carleweb
Johan Carle

Ofta förknippas feelgood med kvinnliga författare, något Johan uppmärksammat men mest drar på mungiporna åt.

– Några läsare har undrat om jag egentligen är en kvinna under pseudonym, skrattar han.


ANNONS


Printz Publishing satsar rakt av på böcker som ska värma själen hos sina läsare. Johans roman trillade ner på rätt plats vid rätt tidpunkt just som förlaget bestämt sig för att ge ut en svensk författare.

– Jag träffade Pia Printz som är den ena ägaren av förlaget på förra årets bokmässa. Då hade jag skickat in mitt manus till dem innan, säger Johan. Timingen för min bok på deras förlag blev helt enkelt perfekt.

Just nu har Johan full fokus på Små Grodorna. Förut jobbade Johan som egenföretagare i restaurangbranschen, men 2012 valde han att sälja sina krogar för att kunna satsa fullt ut på skrivandet. Han klev av karriären och 2013 påbörjade han en treårig författarutbildning på Skurups Folkhögskola.
Men nya projekt är på gång och redan när han skrev klart sitt debutmanus trappade han ner sitt tidigare arbete som bartender för att kunna lägga i princip all tid på författandet.

– Jag arbetar nästan heltid med skrivandet nu, säger han. Mitt förflutna i resturangbranschen fick ett rätt tvärt slut 2012 när jag började på skrivarlinjen på Skurups Folkhögskola för att sedan göra klart Små Grodorna. Fast det händer ibland att jag hoppar in lite extra som bartender fortfarande – för att det roligt och för att man kan hämta inspiration från livet till sina berättelser.

Foto: Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …