Lars Wilderäng – att sälja böcker är inte ett sprinterlopp, utan ett maraton

Han är aktuellt med senaste boken Stjärnfall, ligger på topplistorna bland Leif G. W. Persson och hade en oändlig kö till signeringsbordet vid bokreleasen hos science-fiction bokhandeln. Lars Wilderäng har minst sagt fullt upp för tillfället.

Lars Wilderäng skriver om ett ämne som fascinerar många, om ett dystopiskt framtida Sverige och leker med tankarna om hur världen skulle se ut om diverse saker händer såsom en tillvaro utan en gnutta elektricitet. Med andra ord, en värld utan vardagliga materiella saker som människan knappt lägger märke till men inte skulle klara sig utan.

– Min första bok formulerades 2009, och jag hade planer för fler böcker i den serien, vilket resulterade i en uppföljare. Dock har verkligheten kört om Midvintermörker och Midsommargryning, så det blir inga fler böcker i den serien. Däremot kommer jag med en ny serie i samma genre framöver, berättar Lars.

Att det har gått fantastiskt bra för hans böcker är det ingen tvekan om, men vad många kanske inte vet är att Lars Wilderäng faktiskt publicerade sin första bok, Midvintermörker, på egen hand som egenutgivare. När boken sedan började sälja ganska bra så plockades den upp av Massolit som sedan gjorde en nyutgåva av boken. Och på så vis har det rullat på för Lars som sedan dess legat kvar på Massolit med alla sina senare böcker.

– Med Massolits utgåva av Midvintermörker, som via Massolit sålt drygt 20x så mycket som jag gjorde på egen hand, kom jag in på topplistor, även om Midsommargryning var den som riktigt rusade ordentligt för första gången. Stjärnklart tog sig sedan snabbt in på topplistor, och sedan har det fortsatt. Samtidigt ska inte innebörden av några veckor på en topplista överdrivas. Att sälja böcker är inte ett sprinterlopp, utan ett maraton.

Att finnas med bland topplistorna överallt är förstås en härlig känsla och något de flesta som skriver drömmer om, men Lars Wilderäng blickar framåt och behåller fokus.

– Topplistors betydelse är lätt överdrivna. Skriv en riktigt bra bok, dvs som tilltalar läsarna så mycket att de berättar för andra om den – det som säljer är personliga rekommendationer, inte topplisteplaceringar, berättar Lars.

Lars Wilderäng är en av de lyckligt lottade författare i Sverige som faktiskt numera kan leva på sitt författarskap men det är också något som kräver envishet och riktigt hårt arbete. Vi avslutade med att fråga Lars om hans framtidsplaner och han verkar minst sagt ha ett fullspäckat schema en tid framöver.

– Den sista boken i Stjärnklartserien kommer nästa år, och sedan blir det en ny militär-, civilberedskaps- och säkerhetspolitisk serie som kommer ut 2017 och 2018. Stjärnklartseriens sista bok är ”färdig” och ska bara skrivas ner på tangentbordet. Jag jobbar nu mycket med nästa serie, som börjar skrivas nästa år. Det blir en hel del studiebesök, resor och research inför den serien, som jag mestadels ska försöka klara av i höst och i vår.
Jag kommer också delta med novellen ”Berget”, som bör tilltala mina läsare, i antologin I skuldens skugga från Litet förlag och Nina Larsdotter. Intäkterna från den boken går till välgörenhet och organisationen Min stora dag. Sedan kommer det en novell till en science fiction-antologi framöver, även om datum är osäkert.

FAKTA
Tidigare utgivna böcker: Midvintermörker, Midsommargryning, Stjärnklart
Aktuell med: Stjärnfall
Kommande utgivning: Sista boken i Stjärnklartserien, hemlig titel.
Vilka böcker läser du helst/favoritgenre: Thrillers, science fiction
Favoritförfattare: Ian Banks, Neal Stephenson
Boktips: Ian Banks Dead Air, Niven/Pournelles Lucifer’s Hammer, Neal Stephensons Seveneves.
Motto: Det ordnar sig. Håll käften och skriv.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL