Från Sveriges främsta egenutgivare till traditionellt förlag – möt Emelie Schepp

Emelie Schepp har lyckats med något många drömmer om. Att göra sig ett välkänt namn inom bokbranschen. Dessutom på väldigt kort tid. 2013 slog hon igenom med debuten ”Märkta för livet.”

Emelie Schepp har en bakgrund inom reklambranschen där hon arbetat som projektledare under många år. Hon har även skrivit filmmanus men när hon insåg hur dyrt det var att genomföra varje scen i ett filmmanus kom hon på idén till en bok där hon skulle kunna skriva mer fritt. Och 2013 satte hon sig ner och skrev. Varje kväll prioriterade hon bort tv och mobil och efter ett halvår gav det lön för mödan. Då hade hon första utkastet klart till vad som skulle komma att bli bästsäljaren ”Märkta för livet” som utkom 2013.

När Märkta för livet kom ut var det på eget förlag. Emelie hade tröttnat på all väntan från de traditionella förlagen och kände sig manad att köra sitt eget race, även om det var tufft.

– Man måste se sin bok som ett företag och precis som med vilket annat företag som helst gäller det att arbeta hårt och satsa allt man har. Visst är det tufft, men ger man ut en bok på hobbybasis får man också resultatet därefter.  En annan viktig lärdom är att produkten måste hålla, det vill säga att läsarna måste få en bra läsupplevelse. För det är berättelsen som säljer, och är den bra kommer också läsarna att rekommendera den till andra.

Emelie Schepp är aktuell med kriminalromanen Vita spår, uppföljaren till Märkta för livet. Redan när hon började skriva hade hon en plan att göra böckerna till en serie med minst tre böcker. Nu verkar det dock bli minst sex böcker om Jana Berzelius. Men denna bok kom inte ut på hennes eget förlag utan nu tillhör Emelie istället förlaget Wahlström & Widstrand.

– Jag var fast övertygad om att ge ut även min andra bok på mitt eget förlag, därför övervägde jag noga innan jag tackade ja till att tillhöra ett traditionellt förlag. I dag är jag glad och stolt över att tillhöra Wahlström & Widstrand. Jag såg styrkan i att kombinera min erfarenhet som entreprenör och Bonnierförlagens erfarenhet inom bokbranschen. Tillsammans kommer vi att åstadkomma något riktigt bra.

Om fem år hoppas Emelie vara klar med hela serien om åklagaren Jana Berzelius och därefter påbörja en ny serie. Vad detta blir återstår att se men Emelie berättar att hon gärna skulle ge sig på en annan genrer. Helst av allt skulle hon då vilja skriva en feel-goodroman.

Avslutningsvis avslöjar Emelie en liten hint om vad den tredje boken om Jana kommer att handla om.

–  I tredje boken (som ännu inte har någon titel) skriver jag om ambulanssjukvården i Sverige. Och så blir det en hel del nya utmaningar för Jana Berzelius. Bland annat ställs hon inför ett mycket svårt ultimatum.

 

FAKTA

Namn: Emelie Schepp
Aktuell med: Kriminalromanen Vita spår
Tidigare utgivna böcker: Debutromanen Märkta för livet (2013), Samma bok gavs ut i nytt format av förlaget Wahlström & Widstrand 2014
Kommande böcker: Skriver just nu på tredje boken i serien om Jana Berzelius.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

 

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.