Barn- och ungdomsböcker visar på ökad försäljning under 2014

Under gårdagen presenterades en ny rapport rörande bokförsäljningen i Sverige. Bokförsäljningen i stort har inte ökat men trevliga siffror visar att handeln inför julen ökat samt att försäljningen för barn- och ungdomsböcker ökat med hela 11,5 procent.

Rapporten som presenterades innehåller statistik för de senaste tre åren och har tagits fram som ett samarbete mellan Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Författare är Erik Wikberg, doktorand på Handelshögskolan i Stockholm. Statistiken som presenteras visar på en försäljningsminskning på 2,6 procent under 2014 i jämförelse med föregående år. Det sista kvartalet, alldeles lagom till julen, blev det dock ett uppsving för handeln och försäljningen ökade med 4,1 procent jämfört med samma period föregående år.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

I en vardag som är tuff för många bokhandlare är det också glädjande att läsa om hur den fysiska bokhandeln faktiskt visar på en mer positiv försäljningsutveckling än andra kanaler. Det som får anses mest intressant i statistiken är dock att försäljningen för barn- och ungdomslitteratur ökade med 11,5 procent under 2014. Indelat på en ännu snävare grupp, nämligen barn 9-12 år, är ökningen så mycket som 19,3 procent. Dag Klackenberg, VD på Svenska Bokhandlareföreningen, är självklart glad över utvecklingen:

– Det är mycket glädjande att barn-och ungdomslitteraturen har gått så starkt framåt. Det vittnar om att barns läsning tas på allvar och att fler vuxna tar ansvar för sina barns läsutveckling. Inte minst i bokhandeln har man möjlighet att lära känna böcker som passar som högläsning för barnen, säger Klackenberg och ger en möjlig förklaring till sambandet mellan den fysiska bokhandelns ökning och ökningen för barn- och ungdomslitteratur.

Rapporten i sin helhet presenterar försäljningsstatistik för de tre föregående åren och fokuserar på detaljerade jämförelser mellan både olika tidsperioder och försäljningskanaler samtidigt som den specificerar siffror för olika genrer och format.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

– Vi är mycket glada över att vi nu, efter flera års förberedelsearbete, kan presentera den här helt unika statistiken. Sedan 1970-talet har Svenska Förläggareföreningen publicerat en bra statistik över förlagens utgivning och försäljning. Den kompletteras nu med konsumentledet och ger därmed branschen, och alla andra intresserade, ökad kunskap och ett bredare perspektiv på bokkonsumtionen i Sverige, säger Kristina Ahlinder, VD på Svenska Förläggareföreningen.

Är du intresserad av att läsa mer? Då kan du hitta rapporten i sin helhet här. Mer information finns också att hitta på Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningens hemsida kring försäljningsstatistik, som du kan hitta här.

 

Foto: Brittany Randolph

retired1@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.