Amazon uppmanar till mejlprotest mot Hachette

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I ett brev till alla författare och läsare går Amazon till attack mot Hachette och andra som vill hålla uppe priserna på eböcker.
”Om vi vill ha en levande läskultur måste vi se till att böcker är konkurrenskraftiga mot andra mediatyper, och en viktig del av det är att arbeta hårt för att göra böcker billigare”.

Amazon skickade nyss ut ett brev till alla sina författare (och förlag) som publicerat böcker via deras plattform Kindle Select. Där jämför de introduktionen av eböcker med pocketbokens intåg. Då var många skeptiska och trodde att det skulle förstöra bokbranschen. Men istället nådde man nya målgrupper då pocketböcker kostade en tiondel av dåtidens inbundna böcker.

I det öppna brevet redovisar Amazon sin syn på konflikten med Hachette och avslutar med:

”Vi kommer aldrig att ge upp vår kamp för vettiga ebokspriser. Vi vet att göra böcker mer prisvärda är bra för bok-kulturen. Vi vill ha din hjälp. Snälla, mejla Hachette med kopia till oss”

Och sen lämnar de mejladressen till Hachettes vd Michael Pietsch.

Amazons teori är glasklar – lägre priser på eböcker säljer fler eböcker. Samtidigt innebär det att en författare behöver sälja fler böcker för att tjäna vettiga pengar på sin bok. Jämförelsen med andra mediatyper är inte heller helt rättvis. Många av dessa har flera olika intäktsströmmar. En film exempelvis konsumeras/säljs på bio, tv, streaming, dvd (fortfarande) där vissa av intäktsströmmarna är reklamfinansierade. Musikartister kan ha intäkter via konserter, streaming, radio och cd.

Men – den intressanta frågan är förstås om bokbranschen kan hålla uppe sina priser eller om även vi måste hitta alternativa intäktskällor. Redan idag tjänar många författare mer pengar på föreläsningar än bokförsäljning. Och vilka roller spelar bokhandel, förlag och författare i framtidens bokbransch? Hachette och Amazon har olika svar på den frågan.

Illustration: © nem4a, Fotolia.com

solve@dahlgren.net

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …