đŸ§” Threads Ă€r hĂ€r (Nyhetsbrev #455)

JulstĂ€mning. Blir det julmys eller julhets i helgen? Signalerna frĂ„n förlag och bokhandlare jag talar med Ă€r skiftande. NĂ„gra talar om en bra jul och ett lyft frĂ„n förra Ă„ret, andra om att det Ă€r betydligt trögare och sĂ€mre försĂ€ljning. Ofta Ă€r det flera faktorer som spelar in – inte minst vilka titlar har slĂ€ppts jĂ€mfört med samma period förra Ă„ret? Det Ă€r lĂ€tt hĂ€nt att bli statistikslav i dessa dagar nĂ€r man följer försĂ€ljningen. Storytel hade för övrigt gjort en variant pĂ„ Spotify Wrapped för förlagen i sitt administrativa verktyg dĂ€r man kunde se vilka titlar som lyssnats mest under Ă„ret och det totala antalet timmar.

Men nu Àr det bara en vecka kvar, sedan kan vi slappna av nÄgra dagar eller hur?

Ha nu en riktigt skön tredje advent. SjÀlv ska jag avverka tre signeringar pÄ lika mÄnga dagar.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag. Denna vecka hĂ€lsar vi Norstedts förlagsgrupp vĂ€lkomna bland sponsorerna. Hoppas vi hinner bli nĂ„gra till före Ă„rsskiftet.


Threads Àr det senaste. Illustration: Dall-E.

EN TANKE

Har du tagit upp trÄden pÄ Threads?

Idag eller möjligen igÄr slÀpptes EU-medborgarna in i vÀrmen efter att tidigare ha blockerats vid lanseringen. Meta (Instagram) lÀt dÄ Àven oss som lyder under GDPR komma in i den nya Twitter-klonen Threads. En del menar att det Àr en klon av Twitter sÄ som den sÄg ut en gÄng i tiden innan Elon Musk och andra sabbade den.

Meta sjÀlv sÀger att de inte tÀnker konkurrera med Twitter, förlÄt X. Yeah right. Precis som att Reels inte skapades för att Instagram ville konkurrera med Tiktok.

Den verkliga pitchen Ă€r vĂ€l ”som X-Twitter fast hĂ€r ska du vara snĂ€llare”.

Positivt denna gÄng Àr att de skapade en ny separat app och inte en ny flik. BÀttre upplevelse.

Förlagssverige har i alla fall gett sig ut som Bambi pÄ hal is och börjat skapa egna trÄdar pÄ Threads. SÄ Àven jag.

SÄ hur kommer det att gÄ för Threads? En fördel Àr kopplingen till Instagram som gör att du skapar ett konto med nÄgra knapptryckningar och dessutom kan fÄ med dig följare dÀrifrÄn, i alla fall om ni följer varandra.

Vi fÄr vÀl se pÄ mÄndag hur mÄnga som joinat Threads och hur mÄnga som hunnit lÀmna. Blir det rentav dÀr som bokfolket kommer att diskutera framöver eller Àr folk för rotade pÄ X Twitter, Facebook och Instagram? Och Tiktok förstÄs.

Egentligen Àr vÀl allas vÄrt förtida nyhetslöfte att Àgna mindre tid Ät sociala medier och mer Ät att skriva, lÀsa och prata direkt med mÀnniskor.

En nyttig pÄminnelse Àr att inte hÀnga upp din nÀrvaro pÄ internet kring en enskild plattform. Oavsett om du Àr förlag, ÄterförsÀljare, författare, agent eller har nÄgot annat bokbranschyrke sÄ Àr en hemsida med egen domÀn grunden. Om sÄ bara för att samla lÀnkar till dina olika sociala media-konton.

/Sölve Dahlgren, chefredaktör
Threads: @solvedahlgren


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Storleken pÄ böcker har betydelse
Varför har böcker inte ett standardmått? Är friheten så viktig att den övertrumfar praktiska fördelar? Är tiden inne för branschen att bestämma sig för färre varianter på bredd och höjd?…
Storleken pÄ böcker har betydelse
Varför har böcker inte ett standardmått? Är friheten så viktig att den övertrumfar praktiska fördelar? Är tiden inne för branschen att bestämma sig för färre varianter på bredd och höjd?…

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris (83,25 kr/mĂ„n). Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.


UPPSNAPPAT

đŸ—Żïž Dumpad. Författaren Cait Corrain, vars bok Crown of Starlight var planerad i maj 2024 har dumpats av bĂ„de sin agent och sitt förlag efter att hon erkĂ€nt att hon Ă€gnat sig Ă„t review-bombing pĂ„ Goodreads, skriver The Guardian. Med hjĂ€lp av fejkade konton har hon gett höga betyg till sin egen Ă€nnu ej utgivna bok – och lĂ„ga betyg till flera andra debutanters böcker. Dessutom skrivit recensioner som i vissa fall var krĂ€nkande.

đŸŽ™ïž Lyssningstrend. 75 procent av svenskarna (15-74 Ă„r) lyssnar pĂ„ nĂ„gon form av ljudinnehĂ„ll en genomsnittlig dag, visar Mediavisions analys av svensk ljudmarknad för Q3-2023. Samma nivĂ„ som Q3-2022 men dĂ€remot tappar livesĂ€nd radio (inrĂ€knat via internet) med 10 % till 44 % medan rĂ€ckvidden för digitala ljudtjĂ€nster (inklusive download) ökar till 60 %. DĂ€r ingĂ„r förutom ljudbok Ă€ven streamad musik och podcast. Det Ă€r de tvĂ„ sistnĂ€mnda som frĂ€mst driver tillvĂ€xten.

🎭 KaraktĂ€rsbud. MusikhjĂ€lpen i full gĂ„ng. Årets temat ”Ingen ska behöva dö av hunger”. För fjortonde Ă„ret i rad samarbetar Tradera med RadiohjĂ€lpen för att samla in pengar genom flera auktioner frĂ„n mĂ„nga vĂ€lkĂ€nda profiler. I skrivande stund Ă€r högsta budet pĂ„ möjligheten att namnge en karaktĂ€r i Pascal Engmans nĂ€sta bok uppe pĂ„ 7700 kr. Andra auktioner med författarkopplingar Ă€r David Sundins BĂ€st i Test-skrivbord och ett signerat och anvĂ€nt landslagsstĂ€ll frĂ„n Zećira MuĆĄović. Du hittar alla auktionerna hĂ€r.

🎧 DigitalOnly. Det skulle bli en kortroman men blev 7,5 timmar ljudbok. Dödligt nyĂ„r pĂ„ Teneriffa av Katarina Bivald slĂ€pps endast digitalt (ebok och ljudbok), trots att det Ă€r tredje delen i Berit Gardner-serien. Man hoppas hitta nya lĂ€sare till serien i vĂ€ntan pĂ„ nĂ€sta fullĂ€ngdsbok – bok 1 och 2 var 16 respektive 13 timmar lĂ„nga. Enligt Marie Jungsand pĂ„ Forum gjorde förlaget likadant förra Ă„ret med NĂ€r snön faller vit av Carin Hjulström som nu slĂ€pps i pocket.

đŸŒČ Expansion. Astrid Lindgrens VĂ€rld i Vimmerby Ă€r övertygad om att Ronja Rövardotters popularitet kommer öka Ă€nnu mer i och med den nya filmatiseringen (som Netflix tagit över frĂ„n krisande Viaplay). DĂ€rför utvecklas nu Mattisskogen och borgomrĂ„det till kommande sĂ€song. Hela 30 miljoner kommer lĂ€ggas för att förbĂ€ttra upplevelsen och inte minst antalet sittplatser, som nĂ€stan fördubblas frĂ„n dagens 650 till hela 1200 platser.

📝 Förhandlingsproffs. Viveca Sten, en av vĂ„ra bĂ€st sĂ€ljande deckarförfattare, har Ă€ven en karriĂ€r som chefsjurist. Hon vet hur man gĂ„r segrande ur smĂ„ och stora förhandlingar. Även om hon har hjĂ€lp av Nordin Agency med sina bokavtal. I januari 2024 kommer hennes bok om förhandling i vardagen – FĂ„ som du vill och lite till!. Dags för en förstaplats pĂ„ fackbokstoppen ocksĂ„?

TIPS FRÅN VÅR SPONSOR

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

FLER RUBRIKER

Publit har drivit utvecklingen av POD (print on demand) i Sverige men erbjuder numera Ă€ven lager. DĂ€remot har bĂ„de nĂ€tbokhandlare och förlag en del att lĂ€ra om hur POD fungerar….

Det senaste Ă„ret har varit tufft ekonomiskt och ett sĂ€tt att spara Ă€r att skĂ€ra ner pĂ„ antalet abonnemang. Anyfins app hjĂ€lper kunderna med det. TvĂ„ av de mest uppsagda…

Netflix tar över den nya filmatiseringen av ”Ronja Rövardotter” frĂ„n krisande strömningstjĂ€nsten Viaplay. Serien kommer att visas under 2024.”Jag Ă€r sĂ„ glad att Ronja Rövardotter fĂ„tt ett nytt hem”, sĂ€ger…

Lylli har gjort en nyemission pĂ„ 13 Mkr i en kapitalrunda ledd av H&M Group Ventures. Barnboksappen har nu tagit in 30 Mkr sedan starten. – Vi Ă€r glada över…

FörsĂ€ljningen av fackböcker sjunker – och förlagen fĂ„r allt svĂ„rare att bekosta fina utgĂ„vor i fyrfĂ€rg. Men medan lyxböckerna bantas efterfrĂ„gas litteratur om den turbulenta samtiden. Förra Ă„ret sjönk försĂ€ljningen…

En larmrapport för översĂ€ttning av böcker till svenska. Översatt facklitteratur och översatt barn- och ungdomslitteratur har minskat relativt stort sedan 2018. Det visar Svenska FörlĂ€ggareföreningens nya rapport med statistik över…

Tyska förlaget Harenberg hotas av konkurs och dĂ€rför Ă€r den tyska bokbranschens tidning Buchreport till salu. Samtal med potentiella köpare har redan inlett. I fredags, den 8 december 2023, ansökte…

SkönlitterĂ€ra sektionen i Sveriges Författarförbund har nominerat fem författare till Katapultpriset. Priset delas ut till 2023 Ă„rs bĂ€sta skönlitterĂ€ra debut.  ”I Ă„rets nominerade böcker rĂ„kar vi pĂ„ kor, fentanylplĂ„ster, buddhor,…

Kamilla OresvĂ€rd ska ge ut tvĂ„ nya delar i Vargön-serien pĂ„ Bokfabriken. Den femte boken i serien kommer till lagom till jul 
 2024. – Det kĂ€nns otroligt roligt att…

Nextory Ă€r inte bara ljudböcker och eböcker. Utbudet av magasin utökas stadigt inte minst efter ett nytt avtal med Story House Egmont som omfattar populĂ€ra serietidningsklassiker som Bamse och Kalle…

Katarina Kuicks lĂ€sebok ”LĂ€s”, Andrev Waldens ”JĂ€vla karlar” och psykologiböcker om mental hĂ€lsa. Det Ă€r titlar som sĂ€ljer stort i Ă„rets julhandel, bĂ„de i den fysiska bokhandeln och pĂ„ nĂ€tet….

Han skrev om Putins spinndoktor och kriget i Ukraina – redan före den fullskaliga invasionen. Trots att Trollkarlen i Kreml Ă€r en roman blir Giuliano da Empoli nu inbjuden till…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste …

… Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berÀtta det sÄ att vi fÄr din epostadress. För varje hundralapp fÄr du 25 dagar som Insider. LÀs mer hÀr.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.