Leif Östrup

Född 1935 i Grenå, Danmark. Läkarutbildning vid Århus universitet, följd av kirurgisk specialistutbildning vid danska sjukhus 

Bosatt och verksam i Sverige sedan 1966. F.d. klinikchef och professor emeritus i plastikkirurgi vid Linköpings universitet. Författare till ett stort antal internationella, vetenskapliga artiklar och monografier, samt ett par inhemska läroböcker.

Var redan i unga år textförfattare till studentrevyer, kabaréer, musikaler och schlagers, och senare - på svensk mark - även till flera spex.

Under perioden 1993-2005 publicerade han i Östgöta Correspondenten drygt 500 dagsverser - ett urval av dessa gavs ut i bokform 2005 under titeln Flisor.

2008 kom boken SHT-spex i Linköping 1883-2008.

Hans stora jylländska krönika, Å andra sidan skett (2012) möttes med recensioner som ”Fängslande och intressant läsning”, ”På en gång spännande roman, lärobok och kärleksbrev till ett landskap” och ”En vindlande krönika man som läsare slungas in i”.

November 2020 kom essäsamlingen Vi och dom andra, som behandlar det farliga, förledande och oreflekterade ”vi-och-dom”-tänkandet, som så lätt griper tag i oss och får oss att agera ”oförnuftigt”!