Eva Ottenäs

Eva Ottenäs har huvudsakligen varit verksam som journalist inom tidning, radio och tv. Författardebuten har skett som pensionär och boken mynnar ur ett tidigare påbörjat arbete om Anita Grede av Berith Eriksson.

Boken om Anita Grede berättar om hennes otroliga resa. Den började med uppväxten i en kvinnovärld i Norrland och fortsatte till Stockholm där mötet med den världsberömde Ingmar Bergman ledde till hennes textila genombrott. 

Gobelängen är hennes huvudsakliga uttrycksmedel. Med varp, trådar och enbart händerna skapar hon verk ungefär som målaren med sina lager på lager med färg. Bilderna är sensuella och ömsinta men under det vackra finns stråk av allvar och oro. 

Det har blivit många gobelänger genom åren men också ett motorvägskapellet vid rastplatsen Silkekrog norr om Nyköping, en skyddsmantelmadonna på Sävö i den sörmländska skärgården och ekskulpturen Moder Jord vid Skavsta flygplats. 

I boken berättar Anita Grede öppet och personligt om hur det ena lett till det andra och hur hon förvaltar sitt arv. Hon är en mångsidig konstnärinna och en intressant person.