Jonas Sima

Jag heter Jonas Sima, är filmare, journalist, författare, folkbildare - och hälsing. Sedan kulturgruppen Hälsinge Akademi bildades 1988 är jag dess evinnerlige sekreterare. 

Hösten 2006 kandiderade jag faktiskt till riksdagen på socialdemokraternas lista i Stockholm - med mindre framgång! Jag har senare haft några förtroendeuppdrag, bland annat suttit åtta år i Stockholms Stadsteaters styrelse, och varit sekreterare i KSF, Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening i Stockholm. Jag är sekreterare i Mineberg-Tranebergs S-förening i Bromma.

I 33 år var jag knuten till tidningen Expressen, först som filmkritiker i elva år, därefter reporter. De sista två åren - jag slutade på tidningen vid millennieskiftet - skrev jag personliga intervjukrönikor på Sista sidan.

Jag har arbetat oförtrutet vidare med filmer och böcker, verkar som frilansjournalist och föreläsare, framför allt inom ABF. Jag skriver fortfarande då och då i tidskrifter, politiska tidningar och diverse andra publikationer. Efter 17 år har jag avslutat min regelbundna medverkan som krönikör i hälsingetidningarna Hudiksvalls Tidning, Ljusdals-Posten, Ljusnan och Söderhamns-Kuriren. Det var roligt så länge det varade, men någon gång bör man sluta!

2005 skrev jag skriften ”Vi på Svartviksslingan” om mitt bostadsområde i Bromma, och är redaktör för ett antal antologier om Hälsingland, t.ex. "Här är platsen - hemskheter och härligheter i Hälsingland", som utkom 2007 med sin andra upplaga på Hälsinge Akademi Förlag. I boken har jag skrivit flera texter, bland annat om nazismen i Hälsingland. 

Hälsinge-Akademis bok Kalas-Praktika (2009) är en festskrift med goda recept, festliga visor och skänklåtar, skrönor och roliga historier m m i sant hälsingsk anda. Jag har skrivit en hel del i boken, bl a om hur man gör simp-soppa! 

I Akademins senaste bok, Hälsingeliv (2014), har jag bl a undersökt omständigheterna kring jazzklarinettisten Åke "Stan" Hasselgårds död och öde, samt berättar om bedrövliga bränder i Hälsingland.

Min senaste utgivning är konstboken DRÖMGÅNGAREN, om målaren, poeten och musikanten Hans Viksten, Hälsinge Akademi Förlag 2016.

Jag har hunnit göra 60-talet dokumentära filmproduktioner och ett par långfilmer, flertalet visade i SVT. Se vidare Mina filmer. Alla mina filmer finns att köpa på DVD.