Politikens ramar och aktörer. Femton uppsatser om vårt politiska system til

Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

En ny borgerlig idédebatt?

Visst. Politikens makt måste minskas för att människors frihet ska öka. Men är det en borgerlig politiks enda idétema?

I denna antologi visar yngre ledarskribenter från ett antal borgerliga och moderata tidningar på samhällsproblem som idag sällan tas upp i en politisk diskussion.

Ett genomgående perspektiv är betonandet av engagemang och gemensamt ansvar. Ett annat är diskussionen om gränserna. Vi kan visst visa på bra och dåligt även i ett samhälle av frihet, menar författarna. Just då blir det särskilt viktigt att särskilja positiva mönster från negativa. Politik handlar inte bara om människors relationer till staten, utan lika mycket människors relationer till varandra.

Fredrik Haage skriver om det positiva borgerliga ansvaret. Martin Tunström tar upp den svenska teofobin. Charlotta Levay granskar den sexuella revolutionens följder för tonårstjejer. Per Dahl söker den gemensamma nämnaren efter välfärdsstaten. Hanna Broberg diskuterar socialt ansvarstagande och demokrati. Peter J Olsson visar slutligen på en borgerlig kulturpolitik.

Hans Wallmark, moderat politiker i Skåne och tidigare politisk redaktör vid Nordvästra Skånes Tidningar har skrivit antologins sammanfattande efterord.

Boken är slut på förlaget men kan finnas på www.antikvariat.net