Bin och människor : om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker

Bin och människor : om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker
Författare
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor221
Vikt645 gr
Utgiven2019-02-06
SABQdfk
ISBN 9789113088402
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

<p align="left" dir="ltr">Nominerad till Augustpriset 2019!
Årets trädgårdsbok 2019!

I den här boken står relationen mellan människor och bin i centrum. Det blir en vindlande och stundtals stingslig resa från antiken till dagens biodlarvärld. Lotte Möller berättar vad man under historien ansett att vi människor kan lära av bina och skildrar bland annat den upphetsade debatten på 1700-talet om huruvida det är en drottning eller en kung som styr bisamhället. Hon beskriver livets gång i kupan och bland biodlare, bin i religion och revolution och den ädla konsten att känna skillnad på olika sorters honung. Vi får också följa grannkonflikter och bisvärmar som spårar ur.

Med en särskild blick för färgstarka karaktärer låter hon oss möta alltifrån en skjutglad kalifornisk biodlare, som rasar mot både mördarbin och bipolitik, till Rudolf Steiner och benediktinermunken Broder Adam, Buckfastbiets fader, som hamnar i konflikt med en ny abbot.

Förhållandet mellan människa och natur löper som en röd tråd genom boken: hur det har sett ut genom historien, men också hur det tar sig uttryck idag, när den oroväckande bidöden gör binas framtid mycket osäker. Vad händer då med oss?