Från aprikos till äpple : frukter och bär för din trädgård

Från aprikos till äpple : frukter och bär för din trädgård
Författare
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreTrädgård
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor192
Vikt664 gr
Utgiven2013-05-15
SABQee
ISBN 9789113046808
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Intresset för närodlad frukt och bär är stort just nu och många har insett värdet av att odla eget. Det är inte särskilt ansträngande att odla ett äppelträd eller att ha några vinbärsbuskar och jordgubbsrader. Tvärtom är det förhållandevis lättodlade växter som under långa perioder sköter sig helt själva.

Från aprikos till äpple handlar om hur enkelt det är att odla själv. Kring förra sekelskiftet kunde en trädgård innehålla alla de frukter, bär och grönsaker man ville äta och som gick att odla i Sverige. Det var en ekonomisk självklarhet och ingen tänkte på att den godaste skörden är den egna skörden eller hur underbart det är att ha sylt på morgongröten och veta att den är helt giftfri.

Christina Högardh-Ihr, konstvetare och fotograf, presenterar här 30 fantastiska frukter och bär: från a som i aprikos till ä som i äpple. Vi får både historiska tillbakablickar och författarens personliga reflektioner, liksom praktiska tips och inspiration för odling.

Här får du också veta hur man rent praktiskt planterar ett fruktträd. Vad man ska tänka på när man går till plantskolan, hur stor planteringsgropen ska vara, vilka sorter man ska välja, vilka sorter man kan odla beroende på var i Sverige man bor, och hur man ska sköta sin odling under hela växtsäsongen.

Beskärningstips, saker att tänka på inför vintern, och råd inför nästa odlingssäsong finns också med. Boken innehåller inte bara klassiska svenska frukter och bär, utan även mer ovanliga sorter som kan odlas i vårt klimat: aprikos, persika, kiwi, mullbär, aronia, fikon, havtorn, nypon och mirabeller. Alla växter i boken går att odla på friland i Sverige och vissa är särskilt framtagna för att trivas i vårt klimat.

Att man ska äta mycket frukt och bär för att de är fulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter är en självklarhet. Givetvis är också ett hemodlat, giftfritt äpple, svartvinbärssaft från egna bär eller en smoothie av ekologiskt odlade jordgubbar bättre för miljön än importerad frukt fraktad med långtradare. Det finns många anledningar att odla ett äppelträd.