Lycka är ett Sommarskepp : Ketch Siris äventyr i Västerled

Lycka är ett Sommarskepp : Ketch Siris äventyr i Västerled
Författare
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreMemoarer och biografier
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor240
Vikt614 gr
Utgiven2009-08-06
SABLz Holmlöv, Per
ISBN 9789113023311
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Per och Lisa seglar sin ketch, Siri, på Nordsjön, Nordatlanten och Irländska sjön. De söker nutida dyrbarheter; tystnad, obruten tid, ren luft och klara vatten.

De samtalar med yrkesfiskare som säljer nattens fångst: hummer, krabba, torsk och plattfisk. De träffar vänner längs kusterna och lever det goda livet i ostörda naturhamnar där sälar, får och grisslor är deras enda sällskap.
Per och Lisa träffades på sensommaren för tio år sedan på fjällstationen StorErikvollen i Sylarna. Sedan dess lever de tillsammans och söker förverkliga sina drömmar.
De skaffade stålketchen Siri, utrustade henne med vinröda segel och seglar varje sommar på nomaders vis ut över Nordsjön. De återvänder till hemmahamnen i Torekov när rönnbären glöder. De får vänner på Fair Isle, i Oban på Inre Hebriderna och i Cork på Irlands sydkust. De dörjar makrill vid Lindesnäs, Norges Sydkap, och äter stor torsk på Färöarna. De lever det goda livet ombord, Lisa bakar medan Per snackar med gubbarna i hamnen. Väl till sjöss navigerar Lisa och de står båda till rors. De undviker hårt väder men rider ut höstkulingarna på Skagerack. Växellådan på maskinen tappar smörjoljan mitt på Nordsjön, de kastas omkull av monstervågor utanför Jyllands sandiga västkust, rodret slutar fungera vid Lilla Varholmen, Per samtalar med delfiner en stormig natt. Åter i hamn fortsätter det goda livet, Lisa fotograferar och stickar, Per läser och skriver, kaminen sprider värme och fotogenlampan lyser.
Traditionen säger att när sälarna sjunger för brudparet bringar det lycka. Per och Lisa gifter sig på Fair Isle en julidag och öns hela befolkning kommer på mottagningen i hamnen. Lisas sillburkar och knäckebröd förvandlas genom mirakel och öbornas medförda pajer till en strålande måltid i det tillfälliga solskenet. Och sälarna sjunger för de nygifta på skären utanför North Haven.
På ketch Siri känner Per och Lisa att "Lycka är ett Sommarskepp".