Breven från Iwo Jima

Breven från Iwo Jima
Författare
Förlag Norstedts
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor395
Vikt798 gr
Utgiven2008-10-16
SABLz Kuribayashi, Tadamichi
ISBN 9789113017037
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

"Fienden lär landstiga inom kort. Då kommer det att bli häftiga strider och jag vet inte hur de kommer att sluta. Soldaterna på ön är alla medvetna om detta och inställda på att slåss. De har med sorg i hjärtat beslutat sig för att dö och tänker inte på annat. Det har naturligtvis jag också gjort, men - kanske är det en mänsklig svaghet - jag har svårt att sluta tänka på en sak: Vad ska det bli av min hustru och mina barn?", skriver den japanske befälhavaren Tadamichi Kuribayashi.

Medan månaderna går och arbetet fortskrider skriver han hem om vardagen på ön, sin längtan efter familjen och sin sorg över att behöva sända män i döden. Det hinner bli 41 brev innan amerikanerna landstiger den 19 februari 1945. Breven förmedlar en skakande bild av helvetet vid fronten, men skildrar också detaljerat vardagslivet i Japan under krigsåren. De ger även läsaren en intressant inblick i förberedelserna inför ett av andra världskrigets mest kända slag.

Amerikanerna räknade med att kunna ta Iwo Jima på tio dagar. Men slaget om ön varade i 36 fasansfulla dygn och skördade mer än 6 000 amerikanska och 20 000 japanska liv - däribland Tadamichi Kuribayashis.

I Breven från Iwo Jima åskådliggör Yukiko Duke vad som ledde fram till kriget i Stilla Havet. De brev, skrivna av Kuribayashi, som hon översatt, ligger som utgångspunkt för berättelsen.