Örnarnas rike

Örnarnas rike
Författare
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreFilm och fotografi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor160
Vikt1230 gr
Utgiven2007-09-07
SABUggl(yb)
ISBN 9789113016764
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

På kort tid har Brutus Östling etablerat sig som naturfotograf i absolut världsklass. Hans tidigare två böcker, Mellan vingspetsarna (2005) och Pingvinliv (2006), finns idag också utgivna i England och USA.
Den här gången har Brutus Östling valt att besöka örnarnas rike. I första hand möter vi havsörn och kungsörn, men även en del andra fåglar - fiskmåsarna, ejdrarna, skogshönsen - som hör hemma i dessa mäktiga rovfåglars biotoper, där örnarna är de självklara majestäten.

Det makalösa flödet av enastående bilder med Brutus Östlings omisskännliga, alldeles unika signatur interfolieras med reflexioner kring örnen i naturen och i vårt medvetande genom historien. Så nära, så nära kommer vi.

Staffan Söderblom, författare och välkänd naturlyriker (tillika professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet) har skrivit texterna, som ibland kommenterar bilderna, ibland vidgar perspektivet och fördjupar tolkningen.

Här finns betraktelser över örnen som symbol, hämtade ur Bibeln och Homeros Illiaden men också naturhistoriska och biologiska hänvisningar till böcker som Sven Nilssons Skandinavisk fauna och 1900-talets fälthandböcker liksom citat ur Gustaf Kolthoffs Ur djurens lif från 1899.

Människans ofta självbespeglande syn på dessa magnifika rovfåglar har förändrats genom tiderna. Under 1900-talet höll först olaga jakt och sedan miljögifter på att utrota dem. Idag tackar vi det lyckade "Projekt havsörn" för att vi över huvud taget har havsörnar kvar i Sverige.

På en av bokens sidor flyger örnen som ett gudomligt tecken i skyn, på en annan upplyses vi lakoniskt om att havsörnen mäter 195-245 centimeter mellan vingspetsarna eller att den genomsnittliga åldern för fågelns botallar på östkusten är 160 år och i lappmarken 350 år! På åter andra sidor möter vi ögonblicksbilder från någon fotoexpedition och får veta en del om fotograferingens villkor. Eller hur just den här bilden kom till.