Litterär kalender. 2006, Astrid

Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Astrid Lindgren var inte bara stor i sin egen rätt, hon var också en känslig läsare av andras verk, inte minst som förlagsredaktör och som ledamot av Samfundet De Nio. I årets upplaga av De Nios litterära kalender hyllas hon inför 100-årsminnet av hennes födelse.

Astrid Lindgren var inte bara en sagotant. Hon var en framstående intellektuell och ett salt i samhällsdebatten. Nu inför jubileumsåret (Astrid Lindgren föddes 1907) hyllar Samfundet De Nio en av sina mest kända ledamöter genom tiderna med en samling artiklar av kolleger, vänner och skribenter som studerat olika sidor av hennes karriär och yrkesliv. Här kan man läsa om Astrid Lindgren och barnuppfostran, hennes arbete på Rabén & Sjögren och engagemang i De Nio samt en rad miniessäer om de många olika beståndsdelarna i hennes litterära verk. Medverkar gör bland andra Lotta Olsson, Kerstin Ekman, Håkan Nesser och Klas Östergren.

Norstedts samarbetar sedan 2003 med Samfundet De Nio om denna kalender, som hoppas kunna fylla något av det hål som uppstått sedan BLM, Allt om Böcker och Artes har lagts ned. Gunnar Harding är redaktör. Särskilt det senaste numret om Karl Vennberg har fått väldigt fin kritik.