Jubel på Norstedts – förlaget som ger ut Nobelpristagaren Annie Ernaux i Sverige

Norstedts firar Nobelpriset 2022
Glada miner på Norstedt över årets Nobelpristagare. Lisa Lindberg, till höger, utbringar en skål. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Champagne i överflöd, hurrarop och sång. På Norstedts, som är det förlag som gett ut årets Nobelpristagare i litteratur, firade man rejält efter att pristagaren Annie Ernaux presenterats.

Det är idel glada miner på Norstedts förlag i Stockholm strax efter klockan 13 på torsdagen, när Nobelpristagaren i litteratur har tillkännagivits av Svenska Akademien. På förlaget korkar man upp champagneflaskor, hurrar och sjunger den franska nationalsången.

– Champagnen var ljummen, vi hade inte förväntat oss det här, säger Peter Karlsson, förläggare på Norstedts.

När Lisa Lindberg kommer in i rummet bryter ett jubel ut. Hon är nämligen den som har varit förläggare åt årets pristagare Annie Ernaux.

– Det känns fantastiskt roligt, säger hon.

Annie Ernauxs författarskap beskriver Lisa Lindberg som något unikt.

– Jag tycker att hon har en helt unik fransk röst om att komma underifrån, att komma från en klass och byta miljö. Hon är en stark feministisk röst.

Annie Ernaux har getts ut på Norstedt sedan 2020. Peter Karlsson berättar att han har haft på känn att det skulle leda till något stort.

– Det känns fantastiskt. Vi hade planerat att ge ut hennes roman Sinnenas tid till våren men vi får kanske tidigarelägga den utgivningen.

Text: Annika Andersson/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.