Vuxenroman av Hanna Blixt såld till Tyskland och ytterligare två länder

Hanna Blixt kan fira jul i vetskapen att hennes vuxendebutroman kommer att ges ut i minst tre länder. Foto: Privat. Montage: Boktugg.

Hanna Blixt släppte sin första vuxenroman i höstas. Den har gått bra i Sverige – och nu har Tapir Literary Agency sålt rättigheterna till Tyskland, Norge och Danmark.

– Även om detta är min första vuxenbok är det min tionde bok totalt. Jag är nu inne på mitt tredje år som författare på heltid och jag har kämpat stenhårt för att komma hit. Det betyder så klart jättemycket det som händer nu och jag är så glad och tacksam för detta, säger Hanna Blixt till Boktugg.

Hon är hittills främst barn- och ungdomsboksförfattare. Men Glasveranda med sjöutsikt har sålt riktigt bra. Efter knappt två månader på marknaden trycktes den fysiska boken till, och i början av december gick den till ett andra tilltryck.

I veckan stod det också klart att även bokförlaget Palatium i Danmark köpt rättigheterna till boken. Dessutom kommer Glasveranda med sjöutsikt att ges ut av Penguin Random House i Tyskland — ett av världens största förlagshus. Utlandsrättigheterna är sålda av Tapir Literary Agency där Johan Almqvist säger att fler länder är på gång.

– Dessutom blev det i Tyskland en rafflande budgivning, två stora förlag som slogs om den. Helt galet, säger Hanna Blixt till Boktugg.

Hanna Blixts debutroman har även blivit en lyssnarsuccé och bland annat legat på Storytels topplista i hela åtta veckor — under en period som tvåa i kategorin romaner.

– Det finns en värme som löper som en röd tråd genom hela berättelsen och jag tror det är en av faktorerna till att Hanna har lyckats så väl med sin debutroman. Huvudkaraktären Nora är dessutom en person som vi alla kan känna igen oss i. Vi lider med henne när hon har det jobbigt och gläds med henne när det går bra. Att boken dessutom utspelar sig i Dalarna gör ju sitt till, säger förläggare Lena Amurén på Historiska Media i ett pressmeddelande.

I början av december blev det alltså klart att boken kommer ges ut av norska Strawberry Publishing.

Glasveranda med sjöutsikt fann vägen rakt in i hjärtat med sin charm, värme och klokhet. Hannas karaktärer berör mig, och historien bjuder på nya överraskningar hela vägen. Jag tror att de norska läsarna kommer att känna igen sig i såväl personerna som miljöerna som skildras i boken. Därför har vi valt att ge ut Glasveranda med sjöutsikt som nästa års julroman, säger Jorid Mathiassen, redaktör på Strawberry Publishing i ett pressmeddelande.

Uppföljaren, andra boken i serien, släpps redan i maj 2021.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.