Anna Ihrén skriver avtal på över 40 utgivningar i elva länder med Word Audio

Författaren Anna Ihrén skriver en multideal med ljudboksförlaget WAPI som omfattar mer än 40 utgivningar i elva länder. Foto: Lisa Jabar.

Det första stora internationella författaravtalet som en effekt av Gyldendals köp av Word Audio: författaren Anna Ihrén skriver avtal på totalt 40 böcker i elva länder.

– Att nå ut i världen har varit en dröm sedan jag började skriva deckare. Det är ju helt fantastiskt att människor runt om i världen snart kommer få ta del av Dennis och Sandras universum, säger Anna Ihrén i ett pressmeddelande. 

Alla undrar förstås: hur mycket pengar blir det på ett sånt här avtal, är du ekonomiskt oberoende nu?
– Avtalet skapar enorma möjligheter för mig på elva nya stora språk och ännu fler länder. Att dessutom Danmarks största förlag Gyldendal står bakom den här satsningen är ju förstås helt fantastiskt. Men som i bokbranschen för de flesta så tar det lite tid innan det ekonomiska utfallet når författaren. Detta är en satsning för de närmaste fem åren för min Smögenserie som redan gjort succé i Sverige. Nu hoppas vi att alla andra länder också kommer ta dem till sig, säger Anna Ihrén till Boktugg.

Hade du vågat tro på det här när du började, du gav väl ut första boken själv?
– Jag gav ut de första tre böckerna i serien själv innan WAPI köpte ljudrättigheterna och gav ut dem 2017. Då blev det succé direkt. Jag hoppades från början att böckerna skulle komma ut i världen, men att det nu verkligen händer är ju enormt stort för mig!

Anna Ihrén har hittills sålt runt 350 000 böcker och är även utgiven i Tyskland. I hennes Morden på Smögen-serie finns nu fyra delar: Strandsittaren, Isfiskaren, Sillbaronen och Fyrmästaren. Ljudböckerna är upplästa av Maria Lyckow och Marie Richardsson. Avtalet med WAPI omfattar elva länder med start i Finland, Danmark och Norge under 2021 och 2022. 

– Anna är en force of nature och det känns speciellt att vi får jobba vidare med henne även utanför Sverige. Vårt samarbete började i slutet av 2016 och sedan dess har vi tillsammans kommit riktigt långt, säger Mattias Lundgren VD på WAPI.

Det var förra veckan som han skrev på avtalet med Gyldendal om en försäljning av Word Audio. En av tankarna med det var just att nå ut i ännu fler länder med de författare som har avtal med förlaget.

”Som ett led i en allt mer explosiv utlandslansering skriver nu Sveriges mest digitala förlag Word Audio Publishing ett internationellt flerboksavtal med deckarförfattaren Anna Ihrén och hennes succéböcker i serien Morden på Smögen”, deklarerar Wapi i pressmeddelandet. 

Sammanlagt rör det sig om över 40 utgivningar. Word Audio Publishings nära samarbete med författarna är också något som Gyldendal poängterar: 

– Utlandslanseringen av Anna Ihréns Smögen-serie är ett mycket bra exempel på den potential vi ser i WAPIs katalog internationellt och är ett av flera starka argument för att Gyldendal har valt att investera i förlaget. Att vara en del av Annas resa ut i världen är något vi ser fram emot, säger Jeppe Mossin, Sales Director Gyldendal Digital.

Hur skulle du beskriva dina läsare och vilka är dina förebilder?
– Mina läsare älskar spänning som utspelar sig nära havet. Smögen är den perfekta brottsplatsen: vackert, idylliskt men med ett lynnigt väder där människorna formats av de rosa klipporna, det djupblå havet och stormarna som ofta hotar allt de lever för. Mina förebilder är Agatha Christie och Hans Rosenfeldt. Jag försöker skapa enligt deckartraditionen men med modern berättarteknik.

Vad skriver du på nu, och när kommer nästa bok?
– Just nu skriver jag på min tionde deckare som kommer ut i november 2021. Jag har precis släppt den nionde, Mästaren, som delvis utspelar sig i Berlin där spåren leder till popgruppen Alphavilles album från 1984, säger Anna Ihrén.

På den svenska marknaden ger Anna Ihrén ut sina böcker i pappersformat hos Louise Bäckelin förlag.

Globala utgivningsavtal har blivit vanligare. Nyligen skrev Bookbeat ett stort avtal på 50 utgivningar med Anna Jansson, som omfattade två länder.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.